Šie manevrai yra dar vienas ženklas, bylojantis apie didėjančią konkurenciją kosmoso srityje tarp galingųjų valstybių.

Michelis Friedlingas, naujai įkurtų Prancūzijos kosmoso pajėgų štabo viršininkas, šias pratybas pavadino „mūsų sistemų streso testu“ ir sakė, jog jos „yra pirmasis kartas Prancūzijos kariuomenei ir pirmosios tokios Europoje“.

Per pratybas „AsterX“, kurių pavadinimas siejamas su 1965 metais paleistu pirmuoju Prancūzijos palydovu „Asterix“, bus imituojamai galimai pavojingo kosminio objekto stebėjimas ir palydovui iškilusi grėsmė.

„Virtinė įvykių sukelia krizines situacijas ar pavojų mūsų kosmoso infrastruktūrai ir ne tik [tai, ką imituojame pratybose]", – Friedlingas sakė reporteriams iš kosmoso pajėgų štabo būstinės pietvakariniame Tulūzos mieste.

Naujosios Jungtinių Valstijų kosmoso pajėgos ir Vokietijos kosmoso agentūros taip pat dalyvauja šiose pratybose, kurios prasidėjo pirmadienį ir truks iki penktadienio.

Prancūzijos kosmoso pajėgų štabas buvo įkurtos 2019 metais, o iki 2025-ųjų planuojama jį išplėsti iki 500 darbuotojų.

„Mūsų partneriai ir priešininkai militarizuoja kosmosą... [todėl] turime veikti dabar“, – tuomet sakė Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly.

Ji taip pat sakė, kad Prancūzija planuoja vystyti priešpalydovinius lazerinius ginklus ir plėsti stebėjimo sistemas, siekiant sumažinti atsilikimą nuo Kinijos, Rusijos ir Jungtinių Valstijų.

2019–2025 metų laikotarpiu investicijos į kosmoso pajėgas turėtų siekti 4,3 mlrd. eurų – tik mažą dalį JAV ar Kinijos išlaidų šioje srityje.

2018-aisiais Prancūzija apkaltino Rusiją bandant perimti informaciją iš Prancūzijos ir Italijos palydovo, užtikrinančio abiejų šalių kariuomenėms saugųjį ryšį.

Pasak Prancūzijos pareigūnų, Rusijos palydovas „Luč-Olimp“ priartėjo prie palydovo „Athena-Fidus“, per, anot tarnybų, „šnipinėjimo aktą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)