Kaip televizijai BFM sakė gynybos ministrė Florence Parly, siunta bus pakrauta į Saudo Arabijos krovininį laivą, trečiadienį turintį atvykti į Prancūzijos Havro uostą.

Ji atsisakė patikslinti, kokios rūšies yra siunčiami ginklai, bet vėl išdėstė Prancūzijos poziciją, kad 2015 metais savo kampaniją Jemene pradėjęs Rijadas naudoja juos tik gynybos tikslams.

„Prancūzijos vyriausybės žiniomis, nėra jokių įrodymų, kad aukas Jemene nulėmė prancūziškų ginklų naudojimas“, – pažymėjo F. Parly.

Vyriausybė susidūrė su vis didėjančiu spaudimu, žurnalistinius tyrimus skelbiančiam naujienų tinklapiui „Disclose“ balandį paviešinus įslaptintą kariuomenės pažymą, kurioje išsamiai aprašoma, kaip kare prieš sukilėlius husius naudojami prancūziški tankai ir artilerija.

Anot „Disclose“, naujoje siuntoje yra aštuonios ant sunkvežimių įrengiamos haubicos „Caesar“, nors vienas šaltinis vyriausybėje šią savaitę tvirtino naujienų agentūrai AFP, kad į Saudo Arabiją nesiunčiama tokių pabūklų.

Žmogaus teisių gynėjai kaltina Paryžių prisidedant prie numanomų karo nusikaltimų prieš civilius Jemene, kur jau žuvo apie 10 tūkst. žmonių, o dar milijonai gyventojų atsidūrė prie bado slenksčio.

„Saudo Arabijos režimas yra viena žiauriausių diktatūrų pasaulyje. Jis sukėlė Jemene didžiulę humanitarinę krizę“, – teigė Andrew Smith iš nevyriausybinės organizacijos „Campaign Against Arms Trade“.

„Naikinimas nebūtų įmanomas, jei prie jo neprisidėtų ginklais prekiaujančios vyriausybės“, – sakė jis.

Antradienį visi kairiojo sparno įstatymų leidėjai paliko parlamentą, reikšdami protestą prieš ginkluotųjų pajėgų reikalų valstybės sekretorės Genevieve Darrieussecq pareiškimą, kad „nėra jokių įrodymų, kad šie ginklai naudojami prieš civilius“.

Prancūzija – trečia pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje – laiko Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus svarbiomis klientėmis, todėl iki šiol nepasiduoda spaudimui nebepardavinėti karinės įrangos Persijos įlankos šalims.

Tokia Paryžiaus nuomonė smarkiai skiriasi nuo Vokietijos pozicijos: Berlynas pernai spalį įšaldė savo ginklų pardavimą Rijadui.

„Prancūzija turi strateginių interesų šioje pasaulio dalyje“, – trečiadienį pareiškė F. Parly. Ji pridūrė, kad naujausios ginklų partijos siunčiamos atsižvelgiant į „ilgalaikes partnerystes su Saudo Arabija ir Jungtiniais Arabų Emyratais“.

Jungtinės Tautos vadina Jemeno konfliktą rimčiausia šiuo metu pasaulį krečiančia humanitarine krize. JT duomenimis, dėl kautynių namus buvo priversti palikti 3,3 mln. jemeniečių, o dar 24,1 mln. žmonių reikalinga pagalba.