Laivui buvo leista prisišvartuoti Prancūzijoje, kai Italija užblokavo prieigą prie savo uostų. Tai atgaivino debatus dėl imigracijos Europos Sąjungoje (ES) ir padidino įtampą tarp Prancūzijos ir naujosios Italijos kraštutinių dešiniųjų vyriausybės, kuriai vadovauja premjerė Giorgia Meloni.

Daugelį dienų leidimo prisišvartuoti Italijoje prašiusį „Ocean Viking“ su 234 išgelbėtais migrantais galiausiai priėmė Prancūzijos Tulono uostas. Prancūzijos vyriausybė tai vadino „išskirtiniu“ sprendimu.

Maždaug 40 nepilnamečių buvo priskirta socialinė globa, 189 suaugusieji buvo nuvežti į sulaikymo centrą siekiant įvertinti jų prieglobsčio prašymų pagrįstumą, sakė aukštas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas per Valstybės tarybos, šalies aukščiausiojo administracinio teismo, posėdį.

123 migrantai nepateikė pakankamai įrodymų savo teiginiams pagrįsti ir jiems nebuvo leista pasilikti, sakė pareigūnas, nenurodęs, ar jie bus deportuoti. Kiti 66 asmenys bus perkelti į 11 kitų ES šalių, įskaitant Vokietiją, Suomiją ir Portugaliją, sutikusių juos priimti pagal savanorišką schemą, kurią Italija nori padaryti privalomą visoms ES narėms.

Anonimiškumo prašęs Prancūzijos pareigūnas Italijos atsisakymą pavadino „nešvariu triuku“. Pagal tarptautinę jūrų teisę nelaimės ištiktiems laivams turi būti leista įplaukti į artimiausią uostą, o tai reiškia, kad Italija priima daug daugiau išgelbėtų migrantų iš Šiaurės Afrikos nei jos kaimynės Europos Sąjungoje.

G. Meloni vyriausybės teigimu, šiais metais Italija jau priėmė 90 tūkst. migrantų, o atsisakymas padėti „Ocean Viking“ buvo signalas ES, kad reikia naujos naštos pasidalijimo sistemos, kad migrantai būtų paskirstyti visame bloke.

„Turime dirbti kartu, kad rastume veiksmingus sprendimus dėl imigracijos“, – sakė prezidentūros pareigūnas ir pridūrė, kad priimtų migrantų skaičius bus atimtas iš bendro skaičiaus, kurį Prancūzija sutiko priimti iš Italijos ateinančiais mėnesiais. Prancūzija jau sustabdė planą priimti 3500 šiuo metu Italijoje esančių pabėgėlių, o vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas įspėjo Romą dėl „padarinių dvišaliams santykiams“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją