Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as priėmė atsistatydinimą ir įgaliojo M. Vallsą sudaryti naują ministrų kabinetą.

Manoma, kad tai bus padaryta antradienį.

Į premjero postą M. Vallsas buvo paskirtas šių metų kovo 31 d. Iki tol jis ėjo vidaus reikalų ministro pareigas Jeano-Marco Ayraulto vyriausybėje, kuri buvo priversta atsistatydinti po valdančiajai Socialistų partijai nesėkmingų municipalinių rinkimų, įvykusių kovo viduryje.

Per kelis darbo mėnesiu M. Vallso kabinetas neįstengė susidoroti su stiprėjančiais krizės reiškiniais Prancūzijos ekonomikoje ir atgauti rinkėjų pasitikėjimo.

Šalies žiniasklaidos nuomone, vyriausybės atsistatydinimas susijęs ir su tuo, kad ekonomikos ministras Arnaudas Montebourgas kritikavo F. Hollande'o ir M. Vallso vykdomą ekonominę politiką. A. Montebourgas taip pat kritikavo Vokietiją, kuri nepaisė Prancūzijos lyderio pasiūlymo keisti Europos ekonominį kursą, kad būtų užtikrintas ekonomikos augimas.

Vėliau M. Vallsas pakomentavo A. Montebourgo pareiškimą ir pažymėjo, kad šis "peržengė geltoną liniją" ir kad "ekonomikos ministras negali šitaip reikšti savo minčių valstybės politikos ir Prancūzijos partnerės Vokietijos atžvilgiu".

Prancūziją krečia nauja krizė

Prancūzijoje pirmadienį kilo nauja krizė, kai prezidentas F. Hollande'as po smarkiai kritikuojamo ekonomikos ministro pareiškimo paprašė savo premjero suformuoti naują vyriausybę.

Tai jau antras ministrų kabineto performavimas per penkis mėnesius, valdantiesiems socialistams bandant ištraukti Prancūziją iš ekonominės depresijos, o vyriausybėje vykstant vidaus kovoms tarp partijos kairiosios pakraipos narių ir tokių žmonių, kaip premjeras M. Vallsas, krypstantis labiau į centrą.

Prezidentūros pareiškime sakoma, kad M.Vallsas įteikė savo vyriausybės atsistatydinimo raštą – šis formalumas sudaro sąlygas jam formuoti naują ministrų kabinetą, kurio sudėtis bus paskelbta antradienį.

„Valstybės vadovas paprašė jo (M.Vallso) suformuoti komandą, atitinkančią kryptį, kurį jis yra nustatęs šaliai“, – sakoma pareiškime.

Jokios to sprendimo priežastys nebuvo įvardytos, tačiau jis buvo priimtas po to, kai ekonomikos ministras Arnaud Montebourg'as savaitgalį pademonstravo subordinacijos nesilaikymą, griežtai pasisakydamas apie šalies ekonomikos kursą ir Paryžiaus sąjungininkės Vokietijos politiką, tuo supykdydamas M.Vallsą.

„Reikia kelti balsą. Vokietija yra įstrigusi griežto taupymo politikoje, kurią primetė visai Europai“, – sakė A.Montebourg'as interviu laikraščiui „Le Monde“, kuris jį išspausdino šeštadienį.

Tada, sekmadienį sakydamas kalbą, A.Montebourg'as pareiškė, kad paprašė F.Hollande'o ir M.Vallso „smarkiai keisti“ ekonominę politiką.

„Atsižvelgdamas į ekonominės situacijos rimtumą ekonomikos ministras yra įpareigotas siūlyti alternatyvius sprendimus“, – sakė A.Montebourg'as, kuris reiškė abejones dėl „liguistų“ Vokietijos reikalavimų laikytis biudžeto drausmės.

Prieštaringų vertinimų sulaukia ne pirmą kartą

Manuelis Vallsas
M.Vallsas, kuris nuolat kartodavo, kad netoleruos jokio savo ministrų nepaklusnumo, pats asmeniškai dar nereagavo.

Tačiau jo aplinkos žmonės sekmadienį sakė, kad A.Montebourg'as peržengė ribą ir nors dar neaišku, ar jis liks vyriausybėje, tokia galimybė atrodo vis mažesnė.

Kairiajam sparnui priklausantis 51 metų ministras prieštaringų vertinimų sulaukia ne pirmą kartą – ir anksčiau jo pavardė mirgėdavo antraštėse dėl atviros kritikos Vokietijai, kurią jis kaltino dėl gamyklų uždarymų Prancūzijoje.

Į dabartinį postą jis buvo paskirtas balandžio mėnesį, kai vyriausybė buvo performuojama Socialistų partijai prastai pasirodžius per vietos valdžios rinkimus, ir turėjo įgyti finansų ministro Michelio Sapino, kuris remia jo atmetamas taupymo priemones, palankumą.

Iki to paaukštinimo dirbdamas pramonės atkūrimo ministru, jis atkreipė į save dėmesį padangų gigantės „Titan“ vadovą pavadindamas „ekstremistu“ už tai, kad jis kritikavo „tingią“ prancūzų darbo jėgą.

Jis taip pat buvo įsivėlęs į viešą kovą su plieno gamintoja „ArcelorMittal“ dėl vienos gamyklos uždarymo.

Naujausias vyriausybės performavimas vykdomas tokiu metu, kai Prancūzija niekaip negali išjudinti lėto ekonomikos atsigavimo ir grumiasi su dideliu nedarbu.

Centrinis bankas šį mėnesį perspėjo, kad F.Hollande'as neturi vilčių pasiekti 1 proc. augimo 2014 metais tikslą.

Prancūzijos ekonomika yra sustingusi jau šeši mėnesiai ir vyriausybė buvo priversta perpus sumažinti augimo prognozes šiems metams – iki 0,5 procento.

Tačiau F.Hollande'as ir M.Vallsas sako, kad atsakymas yra jų vadinamasis Atsakomybės paktas, kuriuo kompanijoms siūloma maždaug 40 mlrd. eurų vertės verslo mokesčių lengvatų mainais į kompanijų pažadą per trejus metus sukurti 500 tūkst. darbo vietų.

F.Hollande'as planuoja tai finansuoti 50-čia mlrd. eurų sumažindamas išlaidas ir šis planas papiktino partijos kairįjį sparną – įskaitant A.Montebourg'ą, kuris įrodinėja, jog pagrindinį dėmesį reikia skirti mokesčių mažinimui, kad didėtų vartotojų perkamoji galia.