Anot Eliziejaus rūmų, tai E. Macronas pareiškė telefonu kalbėdamasis su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Rūmai nurodė, kad Prancūzijos prezidentas pokalbio metu „pasmerkė vienašališką Rusijos spendimą, kuris kenkia pasauliniam aprūpinimui maistu“.

Čia E. Macronas omenyje turėjo praėjusį savaitgalį paskelbtą Maskvos pareiškimą, kad Rusija traukiasi iš susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto.

Maskva tvirtino, kad tokio žingsnio link ją pastūmėjo tariama Ukrainos dronų ataka prieš jos Juodosios jūros laivynui priklausančius laivus, kurie esą dalyvavo padedant įgyvendinti eksporto susitarimo sąlygas.

Šis liepą pasirašytas susitarimas laikomas gyvybiškai svarbiu, siekiant sušvelninti Rusijos invazijos į Ukrainą pakurstytą pasaulinę maisto krizę. Pagal šią sutartį iš Ukrainos uostų iki šiol išgabenta daugiau kaip 9,5 mln. tonų grūdų.

Kiek anksčiau antradienį Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pranešė, kad šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas „artimiausiomis dienomis“ pasikalbės su savo kolegomis iš Rusijos ir Ukrainos ir su jais aptars galimybę atkurti šį susitarimą.

Anot Paryžiaus, E. Macronas per pokalbį su V. Zelenskiu taip pat pažadėjo, kad Prancūzija netrukus išplės karinę paramą Ukrainai, ypač „oro gynybos srityje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)