Šie protestai, kaip rašo laikraštis, vyksta ir taip menkstančio E. Macrono populiarumo Prancūzijoje kontekste. Remiantis liepą vykdytomis apklausomis, tik 36 proc. prancūzų patenkinti savo naujuoju lyderiu. Tuo pat metu jo pirmtakų – Francois Hollande'o ir Nicola Sarcozy – palaikymas buvo didesnis, kadencijų pradžioje juos palaikė atitinkamai 56 proc. ir 66 proc. rinkėjų.

Savo rinkimų kampanijos metu E. Macronas žadėjo „išgryninti“ Prancūzijos prezidento žmonos vaidmenį, suteikiant jai oficialų statusą. Dabartinę situaciją jis pavadino prancūziško dviveidiškumo pavyzdžiu.

Dabartinė Prancūzijos konstitucija ir oficialus Eliziejaus rūmų protokolas nenumato oficialaus prezidento žmonos statuso, tačiau leidžia iš prezidentinio biudžeto skirti apie 450 tūkst. eurų per metus jos apsaugai, padėjėjams ir biuro išlaikymui.

„Nebūtina valstybės vadovo žmonai skirti atskirą biudžetą iš mokesčių mokėtojų pinigų. Dabar Brigitte Macron turi du ar tris padėjėjus, du sekretorius ir du apsaugininkus, to pakanka“, - sako peticiją pasirašęs aktorius Thierry Paul Valletta.

Kaip rašo The Guardian, oficialaus statuso neturi ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel bei Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May vyrai.

Tuo metu JAV, remiantis 1978 metų įstatymu, prezidento Donaldo Trumpo žmona Melania turi savo biurą, kuriame dirba 12 darbuotojų, ir oficialų „pirmosios ponios“ statusą.