Tas vyras, įvardijamas kaip Miloszas S., kaltinamas tyčia sukėlęs gaisro pavojų ir netyčia sukėlęs mergaičių mirtis, nurodė prokuroras Ryszardas Gasiorowski. Pasak jo, tame galvosūkių kambaryje taip pat netinkamai veikė šildymo sistema ir nebuvo evakuacinio išėjimo.

Pirmadienį tikimasi sulaukti teismo sprendimo dėl prokurorų prašymo sulaikyti tą asmenį trims mėnesiams.

Košalino miesto ugniagesiai, penktadienį gesindami gaisrą šalia užrakinto galvosūkių kambario, rado aukų palaikus. Pasak prokurorų, gaisras veikiausiai kilo dėl nesandaraus dujų baliono šildytuve.

Skrodimas parodė, kad mergaitės užtroško dūmais. „Pabėgimo kambario“ darbuotojas, per gaisrą patyręs nudegimų, bus apklaustas.

Lenkijoje pateikti kaltinimai vienam vyrui dėl penkių paauglių gyvybes nusinešusio gaisro

Pasak sulaikytojo advokatų, jį „giliai sukrėtė“ ši nelaimė ir jis išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems. Advokatų teigimu, 28 metų vyras neigia jam pareikštus kaltinimus, bet dėl patirto sukrėtimo jis negalįs atsakyti į prokurorų klausimus. Jei bus pripažinta jo kaltė, vyrui gresia iki aštuonerių metų kalėjimo.

Ugniagesių vadas Leszekas Suski sakė, kad privačiame name Košalino mieste įrengtame „pabėgimo kambaryje“, kuriame penktadienį penkiolikmetės šventė gimtadienį, nebuvo evakuacinio išėjimo. Tai pirma tokia nelaimė galvosūkių kambaryje; tokia pasilinksminimo forma Lenkijoje yra populiari jau kelerius metus.

Galvosūkių kambariuose, dar vadinamuose pabėgimo kambariais, žaidėjai uždaromi valandai patalpoje ir per tą laiką turi iš jos pabėgti ieškodami užuominų ir įmindami įvairias mįsles.

Galvosūkių kambariai yra populiarūs visame pasaulyje, o vien Lenkijoje jų yra daugiau kaip 1 000.

Lenkijoje pateikti kaltinimai vienam vyrui dėl penkių paauglių gyvybes nusinešusio gaisro

Dėl priešgaisrinės saugos pažeidimų jau uždaryta 13 vadinamųjų „pabėgimo kambarių“ po to, kai šalies ministras pirmininkas sekmadienį paprašė žmonių pranešti apie tokius pažeidimus ugniagesiams.

Policijos vadas Jaroslawas Szymczykas sakė, kad anksčiau žmonės internete rašė kritinių atsiliepimų apie saugumą tame „pabėgimo kambaryje“, tačiau vietos pareigūnai nebuvo informuoti.

Per gedulingas mišias Košalino katedroje vyskupas Edwardas Dajczakas išvardijo žuvusių paauglių vardus: Julia, Amelia, Gosia, Karolina ir Wiktoria.

Lenkijoje pateikti kaltinimai vienam vyrui dėl penkių paauglių gyvybes nusinešusio gaisro

Vėliau jis vadovavo maldai prie namo, kur žuvo mergaitės. Žmonės ten paliko šimtus žvakučių, žaislų ir baltų gėlių.

Dėl šio incidento premjeras Mateuszas Morawiecki surengė posėdį su pareigūnais ir aptarė būdus gerinti pasilinksminimo vietų saugumą. Penkiolikmečių mergaičių žūtį jis pavadino „didžiule tragedija“.

Nuo penktadienio Lenkijoje patikrinta per 200 iš maždaug 1 100 veikiančių „pabėgimo kambarių“. Nustatyta nemažai spragų, kurias būtina nedelsiant šalinti.