Žurnalistai stebėjo posėdį byloje prieš penkis įtariamus teroristus JAV Gvantanamo įlankos karinių jūrų pajėgų bazėje Kuboje, susodinti už storos, garso nepraleidžiančios stiklinės sienos, o garsas buvo transliuojamas su 40 sekundžių vėlavimu, cenzūruojamas vietas maskuojant garso signalu.

Tačiau kai vienas advokatas pirmadienį vykusiame posėdyje užsiminė apie slaptuosius CŽV objektus, užsidegė raudona šviesa, o garso transliacija iš teismo salės buvo išjungta.

Garso transliacija buvo pakeista triukšmu, neleidžiančiu žurnalistams klausytis teismo salėje vykstančių debatų dėl įrodymų, susijusių su CŽV "juodaisiais objektais", kur esą buvo laikomi ir tardomi įtariami teroristai, prieš perkeliant juos į Gvantanamą.

Garsas išsijungė, kai Davidas Nevinas, save 2001 metais rugsėjo 11-ąją Jungtinėse Valstijose įvykdytų atakų sumanytoju vadinančio Khalido Sheikho Mohammedo advokatas, ištarė žodį "slaptas".

Advokatai argumentuoja, kad tie CŽV objektai, kurių vieta tebėra įslaptinta, turėjo būti užkonservuoti, nes jie potencialiai yra įrodymai, jog penki įtariamieji buvo kankinami kalėjimuose.

Gynėjai tvirtina, kad kaltinamieji CŽV kalėjimuose buvo tardomi naudojant šiurkščius metodus, o Kh.Sh.Mohammedui imituojamas skandinimas buvo taikomas dešimtis kartų, ką pripažįsta pati CŽV.

"Pirmiausiai norėtume sužinoti apie tą pastatą, po to - kas vyko tame pastate", - advokatas Jamesas Connellis atstovaujantis pakistaniečiui Ali Abd al Azizui Ali, sakė per spaudos konferenciją sekmadienį.

Tačiau kariniai prokurorai argumentuoja, kad bet kokios diskusijos apie CŽV sulaikymo programą tebėra įslaptintos, siekiant apsaugoti žvalgybos šaltinius ir metodus, kurie galėtų leisti išvengti būsimų atakų.

Per posėdį kaltinamųjų advokatai klausė teismui, kas turi teisę valdyti transliacijos blokavimo mygtuką.

"Kas turi leidimą įjungti tą šviesą?" - klausė D.Nevinas.

Vienas iš įtariamųjų - jemenietis Walidas bin Attashas - taip pat prieštaravo prieš cenzūrą posėdyje, sakydamas, jog nėra jokio "motyvuojančio faktoriaus" jam stoti prieš teismą.

"Mūsų advokatai supančioti, ir mes taip pat supančioti, - sakė kaltinamasis. - Vyriausybė nori, kad nieko nesakytume ir nedarytume."

Teisėjas Jamesas Pohlas perspėjo, jog jokia "išorinė" institucija neturi galios išjungti vaizdo transliacijos be priežasties.

"Jeigu koks nors išorinis veikėjas išjunginėja (transliacijas) komisijoje, remdamasis savo paties supratimu, kaip viskas turėtų vykti, nepateikiant pagrindimo ar paaiškinimo, tuomet mums surengsime nedidelį posėdį dėl to, kas įjungia ir išjungia tą šviesą", - sakė teisėjas.

Tuomet posėdis buvo baigtas, ir panašu, kad klausimai dėl užuominų apie CŽV kalėjimus cenzūros klausimai, taip pat dėl "išjungimo mygtuko" valdymo bus aptariami už uždarų durų.

Parengiamieji posėdžiai buvo atnaujinti po trijų mėnesių pertraukos. Penkiems įtariamiesiems gresia mirties bausmė, jeigu jie būtų pripažinti kaltais dėl beveik 3 tūkst. žmonių nužudymo per teroro atakas 2001 metų rugsėjo 11-ąją, nusinešusiomis daugiausiai aukų per JAV istoriją.

Teismo posėdžiai vyksta modernia technika aprūpintoje ir itin griežtai saugomoje teismo salėje, specialiai įrengtoje šiam procesui atokioje JAV karinėje bazėje pietryčių Kuboje.

Po ginčo dėl vaizdo "išjungimo mygtuko" buvo sušvelnintos kai kurios taisyklės žurnalistams, nušviečiantiems šią bylą.

Dabar per karinės komisijos posėdžius jie galės naudotis spirale įrištomis užrašų knygelėmis ir rašikliais, paskelbė pareigūnai.

Anksčiau žurnalistai negalėdavo įsinešti savo bloknotų arba rašiklių.

Reporteriams, kurie privalo gauti akreditaciją iš Pentagono, anksčiau gaudavo rašiklį arba pieštuką iš kariškio, įžengdami į teismo pastatą. Jiems būdavo leidžiama rašyti tik ant nesusegtų popieriaus lapų arba knygelių be metalinės spiralės, laikantis griežtų saugumo procedūrų.

Tačiau mobilieji telefonai, nešiojamieji kompiuteriai, fotoaparatai ir įrašymo įrenginiai toliau lieka uždrausti.