23 metų studentė mirė nuo sužalojimų, kuriuos patyrė per grupinį išprievartavimą autobuse Delyje 2012 metais. Jos mirtis sukėlė aršius debatus apie lytinius nusikaltimus, smurtą prieš moteris, taip pat ir gatvių protestus visoje šalyje.

Patriarchališkoje Indijos visuomenėje išprievartavimų aukos paprastai būna šmeižiamos, jų vengiama. Šalies įstatymai draudžia skelbti tų moterų pavardes, siekiant jas apsaugoti.

„Man negėda įvardinti savo dukterį. Sakau tai jums visiems, kad jos vardas buvo Jyoti Singh “, – sakė Asha Singh visuomenės susibūrime Delyje, minint trečiąsias išpuolio metines.

„Nuo šiol jūs taip pat turite ją vadinti Jyoti Singh“, – paragino ji.

„Mums nėra ko gėdytis. Gėdą turi jausti tie, kurie daro žiaurius nusikaltimus“, – kalbėjo studentės motina, kurios žodžius palydėjo audringi susirinkusiųjų plojimai.

2014 metais teismas keturiems dėl šio nusikaltimo nuteistiems vyrams skyrė mirties bausmę.

Nuteistųjų apeliacijas dar turės nagrinėti Aukščiausiasis teismas.

Penktas užpuolikas, kuriam nusikaltimo metu buvo 17 metų, turėtų išeiti į laisvę artimiausiomis dienomis. Nepilnamečių teismas jį nuteisė tik trejiems metams pataisos namuose. Tai buvo didžiausia įstatymo leidžiama bausmė nepilnamečiui.

Aukos tėvas trečiadienį kritikavo tokį greitą nusikaltėlio paleidimą sakydamas, kad visiškai nežinoma, ar kalėjime jis spėjo pasitaisyti.

„Beveik kiekvieną dieną mes skaitome apie išprievartautas net mažas mergaites. Jeigu tokie nusikaltėliai kaip jis yra paleidžiami, baiminuosi, kas atsitiks visuomenei“, – kalbėjo jis.

Jis taip pat kaltino politikus, kad jiems trūksta valios užbaigti, jo žodžiais, prievartavimų krizę Indijoje.

Nors po studentės žiauraus išprievartavimo 2012 metais valdžia sugriežtino bausmes žagintojams, Indijos laikraščiuose nuolat pasirodo pranešimų apie žiaurius nusikaltimus prieš moteris, net užsienietes ir vaikus.

Moterų teisių gynėjai taip pat pasisakė prieš nepilnamečio paleidimą, kadangi nežinoma, ar jis pasitaisė ir yra pasiruošęs integruotis į visuomenę.

„Norėtumėme žinoti, ar jis gailisi dėl to, ką padarė, ir ar jis gali gyventi visuomenėje tarp mūsų ir nekelti grėsmės“, – sakė Delio Socialinių tyrimų centro vadovė Ranjana Kumari.

Nacionalinė moterų komisija taip pat protestavo prieš jo paleidimą, sakydama, kad tai nepadeda keisti lytinių nusikaltėlių nebaudžiamumo tradicijų.

Per 2014 metus Indijoje buvo užregistruota 36 tūkst. 735 išprievartavimų atvejai, iš jų 2 tūkst. 96 – Delyje. Tačiau ekspertai sako, kad šie skaičiai tėra tik ledkalnio viršūnė.