Ministras Čekijos radijui sakė, jog pagal tyrėjų versiją rusų žvalgybininkai planavo surengti sprogimą po amunicijos pristatymo Bulgarijai. Manoma, kad krovinys buvo skirtas verslininkui Emilianui Gebrevui. 2015 metais jį bandyta nunuodyti, bet jis išgyveno; Bulgarijos teismas dėl šio bandymo nunuodyti apkaltino tris rusus.

J. Hamačekas patikino, kad Čekijos policija turi pakankamai informacijos, susiejančios Rusijos specialiąsias tarnybas su 2014 metų sprogimu.

Čekijos spauda praneša, kad, jos duomenimis, sandėlis, kur įvyko sprogimas, priklausė E. Gebrevui ir kad šis verslininkas parduodavo amunicijos Ukrainai.

Čekija šeštadienį paskelbė nusprendusi išsiųsti iš šalies 18 Rusijos diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su dvi gyvybes nusinešusiu 2014 metų sprogimu.

Čekijos policija vėliau taip pat paskelbė, kad dėl šio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais Anglijos Solsberio mieste įtariami asmenys.

Šiuose pasuose įrašytos 1979 metais gimusio Aleksandro Petrovo ir 1978-aisiais gimusio Ruslano Boširovo pavardės. Šių pasų turėtojų taip pat ieško Jungtinė Karalystė, dėl Skripalių apnuodijimo.

Čekų žiniasklaida pranešė, kad A. Petrovas ir R. Boširovas, kai kuriais duomenimis, sprogimo sandėlyje metu buvo to sandėlio rajone.

Reaguodama į 18 Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Prahos, Rusija paskelbė 20 Čekijos ambasados ​​Maskvoje darbuotojų nepageidaujamais Rusijoje. Jiems nurodyta iš Rusijos išvykti per kiek daugiau nei parą, sekmadienį vakare pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)