2013-ųjų vasarį Jekateriną Tichonovą vedęs Kirilas Šamalovas iki 2014-ųjų balandžio sulaukė mažiausiai keturių pasiūlymų pirkti milijardų eurų vertų Rusijos telekomunikacijų, nekilnojamojo turto, naftos ir metalų pramonės įmonių akcijų. Tą rodo vyriškio elektroninių laiškų lobynas, nutekintas tarptautiniam tiriamosios žurnalistikos centrui „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) ir paskelbtas gruodžio 7 d.

Kaip rašo „Current Time“, 2003 m. pradėti gauti elektroniniai laiškai, kurių autentiškumą patvirtina daugybė šaltinių, suteikia galimybę pamatyti, kaip greitai į V. Putino artimąją aplinką pakliuvę žmonės gali įgyti milžiniškų turtų. Kai vedė J. Tichonovą, K. Šamalovui tebuvo 30 metų. V. Putinas niekados nepripažino, kad J. Tichonova yra jo duktė.

K. Šamalovas 2014-ųjų rugpjūtį galiausiai sutiko iš ilgamečio V. Putino bendražygio Genadijaus Timčenkos įsigyti 17 proc. energetikos milžinės „Sibur“ akcijų. G. Timčenka nusprendė sumažinti savo turimą įmonės akcijų paketą, kai sulaukė Jungtinių Valstijų sankcijų, teigiama tyrime.

Elektroniniai laiškai nepateikia informacijos apie tai, kiek K. Šamalovas sumokėjo už „Sibur“ akcijas. Vėliau K. Šamalovas teigė, kad kompanijos vertė yra 10 mlrd. dolerių (maždaug 8,25 mlrd. eurų), tokiu būdu leisdamas spręsti, kad galima akcijų kaina buvo 1,7 mlrd. dolerių (1,4 mlrd. eurų). Tačiau „Sibur“ akcijomis viešai neprekiaujama ir jos rinkos vertės tiksliai nustatyti galimybių nėra.

Tyrime teigiama, kad nėra aišku, kaip K. Šamalovui pavyko iš G. Timčenkos nupirkti 17 proc. akcijų, mat K. Šamalovas neturėjo pakankamai turto įkeitimui (užstatui), kad galėtų gauti tokią didelę paskolą. Visgi ankstesnis jam pateiktas pasiūlymas gali suteikti tam tikrų nuorodų.

Kai 2013-ųjų gegužę, prabėgus vos trims mėnesiams po vestuvių, K. Šamalovas sulaukė pasiūlymo pirkti milijardų eurų vertų telekomunikacijų kompanijų akcijų, jo padėjėjas pasiūlė pasiskolinti pinigų iš tokių „draugiškų finansų institucijų“ kaip „Gazfond“, valstybės valdomo energetikos giganto „Gazprom“ pensijų fondas, kuriam vadovavo K. Šamalovo brolis, aiškinama tyrime.

K. Šamalovas su J. Tichonova nesusipažino atsitiktinai. V. Putino dukrą jis pažinojo nuo vaikystės, tvirtinama tyrime. K. Šamalovo tėvas Nikolajus Šamalovas yra vienas seniausių ir artimiausių V. Putino draugų.

Įžengęs į trečiąją dešimtį, K. Šamalovas ėmė dirbti „Sibur“. Netrukus po to, kai vedė J. Tichonovą, jis vos už 100 dolerių (maždaug 83 eurus) gavo 3,8 proc. kompanijos akcijų. Tuo metu akcijų vertė galėjo siekti milijonus eurų.

„Sibur“ vadovas Dmitrijus Konovas tada sakė, kad K. Šamalovas akcijas įgijo pasinaudojęs kompanijos akcijų įsigijimo programa. Daugelis didelių kompanijų siūlo darbuotojams ir vadovybei įsigyti akcijų su nuolaida, kad padidintų jų motyvaciją ir pagerintų darbo rezultatus.

Visgi centro „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ tyrime matyti, kad kiti „Sibur“ darbuotojai už savo akcijas sumokėjo milijonus eurų. Tai rodo, jog K. Šamalovas sulaukė išskirtinių privilegijų.

Netrukus po to, kai Rusija okupavo Krymą, paskatindama Jungtines Valstijas ir Europą pritaikyti sankcijas artimos V. Putino aplinkos asmenims, įskaitant G. Timčenką, K. Šamalovui buvo pasiūlyta galimybė nusipirkti 51 proc. titano gamybos kompanijos „VSMPO-Avisma” akcijų. Tokiu būdu G. Timčenka siekė apsisaugoti.

Kadangi tarp „VSMPO-Avisma“ klientų buvo didžiųjų Vakarų aviacijos ir kosmoso kompanijų, Vašingtonas ir Briuselis, besibaimindami pakenkti savo pačių ekonomikai, negali taikyti sankcijų kontrolinių akcijų paketo savininkui, svarstė K. Šamalovo padėjėjas.

Jungtinės Valstijos 2018-ųjų balandį galiausiai pritaikė sankcijas K. Šamalovui. Tačiau iki to laiko jis po mažiau nei penkerius metus trukusios santuokos jau spėjo išsiskirti su J. Tichonova ir už neatskleistą kainą parduoti savo „Sibur“ akcijų dalį.