Kalbėdamasis su Austrijos naujienų agentūra APA šiauriniame Indijos kalnų mieste Dharamsaloje, kur veikia Tibeto vyriausybė tremtyje, Ogyenas Trinley sakė, kad padėtis Kinijos užimtame Himalajų regione yra "labai sudėtinga ir liūdna", taip pat "labai tragiška".

Praeitą mėnesį Kinijos pietvakariuose susideginus dviem paaugliams, tibetiečių, žuvusių per panašius incidentus, protestuojant prieš Pekino valdymą, skaičius perkopė 50.

"Dabar jų 50, greitai galbūt bus 70 ar 80. Man neramu, kad greitai kalbėsime tik apie skaičius, o ne apie atskiras istorijas", - 27 metų vyras, pabėgęs iš Kinijos 1999 metais, sakė savo komentaruose, kurie buvo paskelbti vokiečių kalba.

Tačiau Ogyenas Trinley taip sakė esantis nusiteikęs optimistiškai: "Žinome, kad pasaulis gali labai greitai pasikeisti, taip pat Kinija". Jis taip pat nurodė turintis vilties ateinančiais metais atvykti į Europą, jeigu jį išleis Indijos vyriausybė.

Vienos iš tibetiečių dvasinių mokyklų vadovas tikisi, kad nei ekonomikos krizė Europoje, nei baimė užsitraukti Kinijos vyriausybės nemalonę nesulaikys Senojo žemyno vyriausybių nuo spaudimo Pekinui.

Tibetiečiai seniai priešinasi Kinijos valdymui didžiuliame Tibeto plokščiakalnyje, kaltindami Pekiną varžant jų tikėjimo laisvę, griaunant kultūrą ir kalbą, o ši įtampa labai padidėjo pastaruosius dvejus metus.

Tuo tarpu Pekinas teigia, kad tibetiečiams užtikrinama religijos laisvė ir kad jie gali naudotis pagerėjusiais gyvenimo standartais dėl didžiulės Kinijos ekonomikos plėtros, o dėl neramumų kurstymo kaltinamas Dalai Lama.

Urgyenas Trinley tiek Kinijos, tiek Dalai Lamos yra pripažįstamas kaip atgimęs Karmapa Lama - Karma Kagjupos, vienos iš keturių svarbiausių Tibeto budizmo mokyklų, vadovas.

Pastaruoju metu jis ne kartą lydėjo Dalai Lamą, įskaitant pernai vykusią viešnagę Vašingtone, o šis faktas paskeltino gandus, kad Urgyenas Trinley ruošiamas tapti Nobelio taikos premijos laureato dvasiniu įpėdiniu.

Tačiau kiti "Karma Kagyu" mokyklos nariai tiki, kad tikrasis Karmapa Lama XVII yra kitas jaunas dvasininkas Thaye Dorje, taip pat gyvenantis Indijoje nuo 1994 metų, kai pabėgo iš Kinijos.