Ministras pirmininkas Pedro Passosas Coelho pripažino, kad konservatyvioji Socialdemokratų partija (SDP) patyrė „nacionalinį pralaimėjimą“ sekmadienį vykusiuose rinkimuose, po kurių jie turės perduoti kontrolę socialistams didžiuosiuose miestuose – Porte, Sintroje ir Vila Nova de Gaja, rodo daliniai rezultatai.

Socialistai taip pat išsaugojo valdymą sostinėje Lisabonoje, o už juos balsavo daugiau rinkėjų, lyginant su ankstesniais rinkimais.

„Turėjome tikslą išlaikyti daugumą miestų rotušėse, tačiau tai neįvyko“, – sakė P.Passosas Coelho, sveikindamas opozicijos socialistus su „reikšminga pergale“.

„Kaip ministras pirmininkas toliau eisiu keliu, kuriame esame, – tai būtina siekiant įveikti ekonomikos krizę ir atkurti pasitikėjimą bei augimą Portugalijoje“, – tvirtino jis.

„SDP patyrė iki šiol blogiausius rezultatus savivaldos rinkimuose“, – pridūrė premjeras, sakydamas, kad šis pralaimėjimas buvo „kaina, kurią teko sumokėti“ vyriausybės griežto diržų veržimo politiką.

Kaip rodo daliniai rezultatai iš beveik 90 proc. rinkimų apylinkių, socialistai surinko 36,7 proc., o socialdemokratai – tik 18,9 proc. balsų.

Dėl to socialistai vadovaus 130, o SDP ir jos sąjungininkai – 90 savivaldybių. Bet to, laukiama tolesnių rezultatų, lemsiančių, kaip susiklostys padėtis kitose daugiau nei 40 proc. savivaldybių.