„Nord Stream 2“ – tai Kremliaus „Trojos arklys“, nukreiptas prieš Europos energetinį ir, galų gale, geopolitinį saugumą. Atsisakymas įgyvendinti šį projektą vadovaujantis Europos Sąjungos Trečiojo energetikos paketo reikalavimais, taip pat tai, kad „Gazprom“ sąmoningai vengia vykdyti įpareigojimus Ukrainai pagal Stokholmo arbitražo nutartis, yra aiškūs ir nedviprasmiai signalai dėl tikrųjų šio dujotiekio motyvų bei potencialiai katastrofiškų padarinių Europai“, – pareiškė Ukrainos prezidentas.

„Raginu mūsų partnerius Europoje kaip įmanoma greičiau atsikratyti apgaulingų ir destruktyvių Kremliaus kerų bei tvirti ginti savo energetinį saugumą“, – pabrėžė P. Porošenka.

Pagal Rusijos vyriausybės valdomo „Gazprom“, jau kontroliuojančio trečdalis Europos dujų rinkos, peršamą projektą „Nord Stream 2“, šio vamzdyno realus metinis pralaidumas iki 2019-ųjų pabaigos būtų padidintas dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų. Projekto įgyvendinimo terminas sutampa su Rusijos-Ukrainos dujų tranzito sutarties galiojimo pabaiga.

„Nord Stream 2“ projektas sulaukė kai kurių kitų Europos šalių, įskaitant Lietuvos ir Lenkijos, pasipriešinimo, kurios jį laiko ne komerciniu, o politiniu, kuriuo siekiama pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.