Popiežius, kuris šį savaitgalį pirmą kartą lankėsi Meksikoje, toną apsilankymui Kuboje davė žodžiais, kad marksizmas, "toks, koks jis buvo sukurtas, jau nebeatitinka realybės" ir kad būtų naudinga "rasti naujų (valdymo) modelių".

Penktadienį jis sakė, kad katalikai yra pasirengę "padėti konstruktyviam dialogui, kuris būtinas siekiant išvengti traumos".

Tačiau pontifikas pridūrė, jog "akivaizdu, kad Bažnyčia visuomet yra sąžinės laisvės, religijos laisvės pusėje" ir kad Kuboje "paprasti katalikai prisideda prie kelio į priekį paieškų".

Vis dėlto niekas nesitiki susidūrimo tarp pontifiko ir Kubos vyriausybės, nors ji ir toliau slopina savo oponentus.

Kubos pareigūnai, siekdami sutrukdyti surengti demonstraciją popiežiaus vizito metu, areštavo mažiausiai 70 disidentų, sakė šaltiniai opozicijoje.

Mažiausiai 15 sulaikytųjų priklauso garsiai kalinamų politinių oponentų žmonų ir kitų artimųjų grupei "Moterys baltais drabužiais", nurodo disidentai.

Disidentinė Kubos žmogaus teisių ir nacionalinio susitaikymo komisija pranešė, kad minėti žmonės buvo areštuoti salos rytuose esančiame Santjage, į kurį popiežius turi atvykti pirmadienį.

Benediktas XVI akcentavo savo įsipareigojimą dėl to kurso, kurį per istorinį vizitą 1998 metais nustatė popiežius Jonas Paulius II, "visiško tęstinumo".

"Šventasis Sostas žino ideologinę Kubos vyriausybės poziciją", o vyriausybė "žino Bažnyčios pažiūras", sakė Santjago arkivyskupas Dionisio Garcia.

Benediktas XVI neplanuoja susitikti su Kubos opozicijos nariais. Tačiau Vatikanas nurodė, kad pontifikas bus "pasiekiamas", jeigu būtų norima surengti susitikimą su Kubos revoliucijos "tėvu" Fideliu Castro, kuris dėl sveikatos 2006 metais pasitraukė iš valdžios.

Kuboje katalikai sudaro maždaug 10 proc. gyventojų, kurių iš viso yra 11 milijonų.

Šioje šalyje 40 metų oficiali ideologija buvo ateizmas, bet 10-ajame dešimtmetyje jos buvo atsisakyta. Evangelikai protestantai, čia, kaip ir visur kitur, stiprina savo pozicijas, tačiau dauguma kubiečių identifikuoja save su afrokubiečių tikėjimais, tokiais kaip santerija ir palo montė.

Darbininkai jau įrengė didžiulį altorių Revoliucijos aikštėje, prie kurio popiežius šią savaitę aukos mišias.

Šioje vietoje beveik penkis dešimtmečius vyko nesuskaičiuojami, komunistų vyriausybės rengti masiniai mitingai.

Altorius pastatytas prie monumento Jose Marti - svarbiausiam nepriklausomybės metų didvyriui.