Prieš išskrisdamas iš Atėnų popiežius Graikijos sostinės pakraštyje esančioje katalikiškoje mokykloje susitiko su jaunimu ir paragino žmones atsiverti.

„Kai jautiesi vienišas, atsiverk; kai kyla pagunda užsidaryti, ieškok kitų“, – sakė Pranciškus.

Pirmadienį pontifikas taip pat surengė trumpas derybas su parlamento vadovu Konstantinu Tasulu ir pagrindinės opozicinės partijos lyderiu Aleksiu Cipru. Pastarasis padėkojo Pranciškui už „tvirtą žmogaus teisių ir socialinio teisingumo gynimą“.

Vizito metu Pranciškus taip pat susitiko su Graikijos Ortodoksų Bažnyčios galva ir apsilankė Mavrovunio palapinių stovykloje Lesbo saloje, kur migrantų apleidimą pavadino „civilizacijos žlugimu“.

Mavrovunio stovykloje, pakeitusioje didžiulę, pernai sudegusią Morijos stovyklą, kurioje popiežius lankėsi 2016 metais, kai Lesbas buvo pagrindiniai migracijos į Europą vartai, gyvena beveik 2,2 tūkst. prieglobsčio prašytojų. Stovykloje pontifiką šiltai sutiko migrantų minia.

Vėliau žmonės susirinko vienoje palapinėje padainuoti ir pagiedoti pontifikui. Šis klausėsi aiškiai sujaudintas.

„Bandau jums padėti“, – vienai migrantų grupei per savo vertėją pasakė popiežius.

Po apsilankymo migracijos „karštuoju tašku“ tapusiame Lesbe Pranciškus Atėnuose aukojo mišias maždaug 2 tūkst. tikinčiųjų, ragino gerbti „mažuosius ir kukliuosius“.

„Niūrios kapinės be antkapių“

Savo kalboje Pranciškus perspėjo, kad Viduržemio jūra „tampa niūriomis kapinėmis be antkapių“. Pasak jo, praėjus „šitiek laiko matome, kad pasaulyje mažai kas pasikeitė migracijos klausimu“.

Pranciškaus teigimu, reikia imtis spręsti esmines priežastis, o ne imtis „neturtingų žmonių, kurie moka už pasekmes ir net yra išnaudojimai politinei propagandai“.

Remiantis Tarptautinės migracijos organizacijos (IOM) duomenimis, šiemet bandydami perplaukti Viduržemio jūrą dingo arba žuvo 1 559 žmonės.

Maždaug 40 prieglobsčio prašytojų, daugiausia iš Kamerūno ir Kongo Demokratinės Respublikos, sekmadienį su pontifiku kalbėjo „Viešpaties angelo“ maldą vienoje stovyklos palapinėje.

„Jo apsilankymas yra palaiminimas“, – sakė prieglobsčio prašytoja iš Kongo DR Rosette Leo su dviejų mėnesių kūdikiu ant rankų, laukusi eilėje prieš ceremoniją.

Kita dviejų mėnesių kūdikį auginanti migrantė iš Sirijos Menal Albilal, kurios prieglobsčio prašymas buvo atmestas, nepaisant jos dvejų saloje praleistų metų, sakė, jog pabėgėliams „reikia daugiau nei žodžiai – mums reikia pagalbos“.

„Čia sąlygos kūdikiui nėra geros“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Popiežius seniai gina migrantų teises. Migrantus jis lankė anksčiau pažėręs skaudžių priekaištų Europai, esą ji yra „draskoma nacionalistinio egoizmo“.

Prieš atvykdamas į Graikiją Pranciškus pabuvojo Kipre, iš kur, pasak pareigūnų, popiežiaus dėka į Italiją bus perkelta 50 migrantų.

84 metų popiežius yra gimęs Argentinoje įsikūrusių migrantų iš Italijos šeimoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)