Simboliniu pontifiko kelionės į Kubą ir Jungtines Valstijas – buvusias Šaltojo karo laikų priešininkes, prie kurių susitaikymo nemažai prisidėjo Pranciškus, momentu tapo jo pokalbis su buvusiu komunistinės salos lyderiu F.Castro, įvykęs pastarojo namuose Havanoje.

Vėliau Pranciškus Kubos vyriausybės būstinėje už uždarų durų susitiko su dabartiniu prezidentu R.Castro.

Vatikano atstovas Federico Lombardi sakė, kad popiežius turėjo „labai neformalų ir draugišką“ pokalbį su 89 metų F.Castro, per kurį aptartos įvairios temos, įskaitant aplinkos apsaugą.

78 metų Pranciškus padovanojo buvusiam Kubos lyderiui keturias knygas, iš kurių dvi yra teologine tema.

F.Castro popiežiui atsidėkojo įteikdamas jam brazilų kunigo Frei Betto knygą „Fidelis ir religija“ (Fidel y la religion), kurioje pateikiami šio vienuolio dominikono pokalbiai su buvusiu komunistinės salos lyderiu. Dedikacijoje F.Castro užrašė: „Žavėdamiesi ir su pagarba – Kubos žmonės“.

Kubos valstybinės televizijos transliuotame vaizdo įraše iš susitikimo buvo matyti, kaip sėdintys pontifikas ir F.Castro šnekučiuojasi.

Pastebimai šnekus buvęs salos lyderis susitikimo metu vilkėjo treningą, jau tapusį neatskiriama į pensiją išėjusio Fidelio įvaizdžio dalimi.

Po ilgai tvyrojusio priešiškumo tarp Bažnyčios ir F.Castro komunistinio režimo, kuris daugiau nei tris dešimtmečius oficialiai buvo ateistinis, santykiai pamažu ėmė gerėti devintajame dešimtmetyje, o šio proceso kulminacija tapo pontifiko Jono Pauliaus II vizitas į Kubą 1998-aisiais.

Pranciškus, kuris į salą atvyko šeštadienį, tapo jau trečiuoju Kubą aplankiusiu popiežiumi. Jo pirmtakas Benediktas XVI čia viešėjo 2012 metais. Tai rodo išskirtinį Šventojo Sosto dėmesį šiai šaliai, kurioje vos 10 proc. gyventojų laiko save katalikais.

Vėliau Pranciškus susitiko su Fidelio broliu, 84 metų prezidentu R.Castro. Jis valdžią perėmė, kai Fidelis 2006 metais atsistatydino dėl rimtų sveikatos problemų.

Prieš susitikimus su broliais Castro pontifikas pasakė homiliją Havanos Revoliucijos aikštėje, kurioje paragino kubiečius tarnauti nuskriaustiesiems ir pareiškė, kad „tarnavimas niekada nebūna ideologinis, nes mes tarnaujame ne idėjoms, mes tarnaujame žmonėms“, netiesiogiai išsakydamas kritiką komunistiniam režimui.

„Mūsų krikščioniškas pašaukimas tarnauti turi būti laisvas nuo pagundos pasinaudoti kitais žmonėms. Jėzus mus visus kviečia tarnauti iš meilės, be jokių sąlygų, nežiūrint kas ką daro ir ko nedaro“, – sakė jis miniai, kalbėdamas savo tėvynainio, argentiniečio Che Guevaros (Če Gevaros) skulptūros fone.

„Nesusiviliokite tuo kas patraukliau atrodo, bet pirmiausia matykite šalia esančio žmogaus veidą“, – sakė Pranciškus.

Savo homilijoje popiežius tiesiogiai nepaminėjo Kubos politinės situacijos ar pradėto draugiškų santykių su JAV atnaujinimo, prie kurio ir pats prisidėjo tarpininkavimu.

Tačiau pontifikas perspėjo dėl asmeninių ambicijų ir mentaliteto „kiekvienas už save“, šiai komunistinei salai išgyvenant keblų ekonominės ir politinės pereigos periodą.

„Krikščionys nuolat yra raginami atidėti savo pačių norus ir troškimus, savo galios siekį ir vietoje to pažvelgti į tuos, kurie yra labiausiai pažeidžiami“, – sakė jis garsiojoje Kubos sostinės aikštėje, dedikuotoje ne tik šeštojo dešimtmečio revoliucijai, bet ir 19 amžiaus nepriklausomybės kovoms.

Popiežius pareiškė pagarbą kubiečiams kaip „tautai, mėgstančiai šventes, draugystę, grožį“.

„Tai tauta, kuri turi savo žaizdų, kaip ir visos kitos tautos, bet vis dėlto sugebanti išskėstomis rankomis pasitikti kitą žmogų, eiti toliau su viltimi“, – sakė pontifikas.

Prieš pat mišių pradžią buvo sulaikyti trys Kubos disidentai, kurie norėjo atkreipti popiežiaus dėmesį šaukdami „Laisvė!“

Incidento vietoje buvęs AFP fotografas sakė, kad aktyvistai – du vyrai ir moteris – skandavo antivyriausybinius šūkius ir priešinosi civilių drabužius dėvėjusiems saugumo agentams, kurie disidentus sulaikė, kai jie mėgino priartėti prie popiežiaus automobilio.

Pontifikas, kuris spaudė rankas jį sveikinusiems maldininkams kitoje savo automobilio pusėje, incidento, regis, nepastebėjo.

Be R.Castro, mišiose dalyvavo Argentinos prezidentė Cristina Fernandez de Kirchner (Kristina Fernandes de Kiršner). Per mišias Pranciškus dešimčiai vaikų suteikė pirmąją Komuniją. Tai pirmas toks atvejis per popiežių keliones.

Pranciškaus aštuonių dienų kelionė, kurios metu jis taip pat pirmą kartą lankysis Jungtinėse Valstijose, vyksta po paskelbimo apie JAV ir Kubos draugiškų santykių atkūrimą, kuris sudarė sąlygas šioms kaimynėms liepą atnaujinti diplomatinius ryšius.

Pranciškus, pirmasis pontifikas iš Lotynų Amerikos, per slaptas derybas padėjo tam įvykti.