Dešimtys tūkstančių žmonių susirinko Šv.Petro aikštėje išklausyti šios istorinės maldos prieš popiežiaus atsistatydinimą šį ketvirtadienį ir dažnai pertraukdavo pontifiką plojimais, sveikinimo šūksniais bei skandavimu.

"Viešpats šaukia mane kopti į kalną, dar labiau atsidėti maldai ir apmąstymams. Tačiau tai nereiškia Bažnyčios apleidimo", - sakė popiežius iš savo apartamentų Apaštališkuosiuose rūmuose lango.

"Jeigu Dievas prašo manęs tai padaryti, būtent taip ir galiu toliau tarnauti su tokiu pačiu atsidavimu ir meile kaip anksčiau, tačiau būdu, kuris yra labiau tinkamas mano amžiui ir mano jėgoms", - sakė Benediktas XVI.

85 metų pontifikas, 1,2 mlrd. pasaulio katalikų galva, yra sakęs, jog atsistatydina dėl to, kad nebeturi pakankamai fizinių ir dvasinių jėgų tęsti popiežiaus tarnystės.

Netikėtu atsistatydinimu baigiasi aštuonerius metus trukęs Benedikto XVI popiežiavimas, kurio metu dominavo kunigų pedofilijos skandalai ir pastangos atremti Vakaruose stiprėjantį sekuliarizmą.

Benediktas XVI padėkojo miniai paskutiniu, iš anksto neparengtu sušukimu: "Mes visuomet būsime artimi!"

Vatikanas ir Romos policija apskaičiavo, kad buvo susirinkę daugiau kaip 100 tūkst. žmonių - daug daugiau nei keli tūkstančiai, paprastai dalyvaujantys tradicinėje popiežiaus sekmadienio maldoje.

"Šventasis Tėve, mes Jus mylim", - skelbė vienas minioje matytas transparantas. Kitame buvo parašyta "Ačiū, Jūsų Šventenybe", o dar kitame - "Brangus Tėve, mes Jūsų pasiilgsime".

"Atėjau paremti popiežiaus ir paprašyti jo palaiminimo", - sakė 26 metų būsimas kunigas Joao-Paulo iš Brazilijos, atvykęs drauge su kitais seminaristais.

37 metų mokytoja iš Vokietijos Birgit Marschall sakė: "Jis yra intelektualas, kuris kalba paprasta kalba, kuris rašo tai, ką turime savo širdyse".

34 metų teologijos studentė iš JAV Claire Therese Heyne sakė, kad popiežius "turėjo turėti labai svarią priežastį" pasitraukti.

"Tai drąsos ir nuolankumo aktas", - sakė ji.

Benediktas XVI bus tik antras per Bažnyčios 2 tūkst. metų istoriją popiežius, savo laisva valia atsistatydinęs iš šių pareigų, ir pirmasis tai padaręs pontifikas nuo viduramžių.

Tačiau 33 metų Gianpaolo sakė, kad Benediktas XVI yra "ne toks drąsus" kaip jo pirmtakai ir kad daug žmonių laukia naujo popiežiaus įpėdinio, pabrėžė, kad reikia didelių reformų.

"Bažnyčia po šio atsistatydinimo turi gerai pamąstyti. Kažkas Bažnyčioje pasikeitė ir šis sprendimas tai atspindi", - sakė Gianpaolo, kuris atėjo su dviem savo sūnumis.

Vatikane ir aplink jį saugumas buvo sustiprintas, patruliavo daugiau kaip 100 policijos pareigūnų, ant aplinkinių pastatų stogų buvo įsitaisę snaiperiai. Buvo įrengtos dvi lauko ligoninės, padėti maldininkams buvo pasirengę šimtai savanorių.

Šios saugumo priemonės laikomos pasirengimu popiežiaus paskutinei bendrajai audiencijai Šv.Petro aikštėje ateinantį trečiadienį, kurioje, kaip tikimasi, dalyvaus maždaug 200 tūkst. žmonių.

Kai kurios italų žiniasklaidos priemonės spėja, kad Benedikto XVI sveikata gali būti daug prastesnė, nei skelbia Vatikanas, o kitos nurodo, kad čia gali būti kaltas "Vatileaks" skandalas.

Vatikano valstybės sekretoriatas, kuris iš esmės yra Katalikų Bažnyčios vyriausybė, šeštadienį žengė netikėtą žingsnį ir paskelbė oficialų pareiškimą, kuriuo smerkia "visiškai klaidingas naujas istorijas".

Savaitraštis "Panorama" ir dienraštis "Repubblica" rašė, kad kardinolų komiteto ataskaita dėl konfidencialių popiežiaus dokumentų nutekinimo praėjusiais metais atskleidė įtarimas intrigas, korupciją ir šantažą Vatikane.

Joks aiškus favoritas į Josepho Ratzingerio vietą nėra iškilęs, tačiau daugelis stebėtojų sako, kad naują popiežių rinksiantys kardinolai gali balsuoti už daug jaunesnį kandidatą, kuris būtų ne tiek intelektualas, kiek ganytojas.