Po įprastinės sekmadienio kalbos Vatikane ragindamas pademonstruoti „konkretų gestą“ prieš gruodį prasidėsiančius Šventuosius Gailestingumo metus, popiežius paprašė tikinčiųjų visoje Europoje priglausti pabėgėlius, bėgančius nuo „mirties dėl karo ir bado“.

Pontifikas, kuris ir pats yra italų emigrantų Argentinoje vaikaitis, paragino kiekvieną katalikų parapiją, vienuolyną ir šventovę Europoje priglausti po šeimą ir paprašė vyskupų visoje Europoje raginti savo vyskupijas daryti tą patį.

„Kiekviena parapija, kiekviena religinė bendruomenė, kiekvienas vienuolynas, kiekviena Europos šventovė – priimkite (po) vieną šeimą“, – sakė popiežius, kurio žodžius dešimčių tūkstančių žmonių minia Šv.Petro aikštėje palydėjo plojimais.

Pasak Pranciškaus, dvi Vatikano parapijos „artimiausiomis dienomis“ priims dvi pabėgėlių šeimas. Pranciškus, kurio pirmoji kelionė po išrinkimo popiežiumi buvo į Italijos Lampedūzos salą pusiaukelėje tarp Sicilijos ir Tuniso, į kurią atplaukia daug migrantų, detalių nepateikė.

Pontifikas kalbėjo, jog nepakanka pasakyti „būkit drąsūs, laikykitės“ šimtams tūkstančių pabėgėlių, kurie siekia „gyvenimo vilties“.

„Krikščioniškoji viltis yra kovingesnė“, – sakė jis, ragindamas „Europos vyskupus, tikruosius ganytojus“, paremti jo raginimą savo vyskupijose.

Pasiremdamas pasakojimu iš Evangelijos, kaip Jėzus išgydo kurčnebylį, Argentinoje gimęs pontifikas sakė, kad stebuklas įvyko ir Europoje, kur „mes gydomi nuo savanaudiškumo kurtumo ir užsisklendimo savyje tylos“.

„Uždara pora, uždara šeima, uždara grupė, uždara parapija, uždara šalis, tai ateina iš mūsų, tai neturi nieko bendra su Dievu“, – pabrėžė jis.

Vien Italijoje yra daugiau kaip 25 tūkst. parapijų, o Vokietijoje, į kurią patekti nori daugelis nuo karo bėgančių sirų ir nuo skurdo bei vargų bėgančių kitų šalių piliečių, – daugiau kaip 12 tūkstančių.

Italijos pakrančių apsaugos tarnyba šeštadienį paskelbė, kad koordinavo 329 migrantų, kurie pasiuntė nelaimės signalus iš savo guminių valčių, išgelbėjimą.

Šventieji Gailestingumo metai prasidės šių metų gruodžio 8 dieną Bažnyčiai švenčiant Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo iškilmę ir tą dieną taip pat minint Vatikano II Susirinkimo uždarymo 50-ąsias metines.

Australija priims daugiau Sirijos pabėgėlių

Australija priims daugiau pabėgėlių iš stovyklų, besiribojančių su Sirija ir Iraku, taip pat šalis "pasirengusi" teikti didesnę finansinę paramą, sekmadienį pareiškė ministras pirmininkas Tony Abbottas. Politikas pridūrė, kad regionui būtinas "stiprus saugumo atsakas". Apie tai praneša "Reuters".

Australijos vyriausybė per ateinančią savaitę turėtų priimti sprendimą, ar prisijungti prie oro antskrydžių prieš Islamo valstybės kovotojus Sirijoje.

"Svarbu, kad būtų humanitarinės pagalbos atsakas, tačiau taip pat svarbus ir stiprus atsakas dėl saugumo", - sakė T. Abbottas žurnalistams Kanberoje.

Australijos imigracijos ministras Peteras Duttonas vyks į Ženevą susitikti su JT pabėgėlių reikalų vyriausiuoju komisaru ir tarsis, kokios pagalbos dar gali suteikti Australija, sakė T. Abbottas.

"Mes nusiteikę priimti daugiau žmonių iš šio neramaus regiono, - sakė premjeras. - Esame pasiruošę teikti didesnę finansinę paramą JT pabėgėlių reikalų vyriausiajam komisarui".

Daug aukšto rango politikų Australijoje ragina nedelsiant priimti 20 tūkst. Sirijos pabėgėlių. Nors ir neatsisakydamas priimti daugiau pabėgėlių iš Sirijos ir Irako, T. Abbottas atsisakė nurodyti, ar šalyje galiojančios pabėgėlių kvotos, šiuo metu siekiančios maždaug 14 tūkst., padidėtų ar durys asmenims iš kitų pasaulio šalių būtų užvertos.

Vokietija turi priimti per 30 tūkst. pabėgėlių

Pagal Europos Komisijos (EK) vadovo Jean-Claude Junckerio planą Vokietija turės priimti dar 31 tūkst. 443 pabėgėlius, šiuo metu esančius Vengrijoje, Graikijoje ir Italijoje. Tai sekmadienį pranešė laikraštis "Welt am Sonntag".

Leidinys remiasi oficialiu dokumentu, kuriame pateikiami nauji EK siūlymai dėl migrantų skaičiaus. Planą J. C. Junckeris ketina pristatyti rugsėjo 9 d.

Pasak laikraščio, Europos Komisija nori pasiūlyti ES šalims prisiimti įsipareigojimus ir leisti atvykti į savo teritoriją ne tik 40 tūkst. asmenų, kurių atvykimas buvo suderintas dar liepos mėnesį, bet dar 120 tūkst. pabėgėlių. Tokiu būdu norima "sumažinti krūvį", šiuo metu tenkantį Vengrijai, Graikijai ir Italijai.

Pagal J. C. Junckerio planą, Vokietijai teks priimti didžiausią skaičių pabėgėlių. Prancūzijos bus paprašyta pateikti prieglobstį 24 tūkst. 31 migrantui, Ispanijos - 14 tūkst. 921. Vokietijos vyriausybė dar liepos mėnesį sutiko priimti 10,5 tūkst. iš 40 tūkst. pabėgėlių.

Sekmadienį "Bild am Sonntag" paskelbtame interviu J. C. Junckeris kritikavo diskusijas dėl sienų kontrolės įvedimo ES - tokios kalbos įsiplieskė migracijos krizės fone.

"Teisė į judėjimo laisvę - vienas iš Europos pasiekimų, jo negalime pažeisti", - sakė jis.

"Mes neturėtume lošti iš Šengeno vien todėl, kad kai kurios ES valstybės narės pažeidžia europinius reglamentus", - pridūrė Europos Komisijos vadovas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (957)