Popiežius pirmiausia paprašė Meksikos čiabuvių atleidimo dėl jų patirtos atskirties.

Per šias mišias Pranciškus taip pat perspėjo, kad pasauliui gresia „viena didžiausių aplinkos krizių“ istorijoje.

„Aplinkos iššūkis, kurį mes jau patiriame ir jo žmogiškos priežastys, veikia mus visus ir reikalauja mūsų atsako“, – pasakė jis.

„Mes nebegalime tylėti artėjant didžiausiai aplinkos krizei pasaulio istorijoje“, – sakė jis indėnams.

„Šioje srityje jūs turite daug kuo mus pamokyti. Jūsų žmonės ... žino, kaip elgtis su gamta draugiškai“, – pridūrė Pranciškus.

„Deja, daugeliu atvejų sistemingai ir organizuota, jūsų žmonės buvo nesuprasti ir išstumti iš visuomenės“, – pažymėjo jis.

„Kaip liūdna tai! Kaip būtų verta kiekvienam iš mūsų pasitikrinti savo sąžinę ir išmokti pasakyti „Atleiskite man!“ Šiandieniniam pasauliui, kurį siaubia vienkartinio vartojimo kultūra, reikia jūsų!“ – sakė popiežius.

79 metų pontifiko apsilankymas neturtingiausioje ir mažiausiai katalikiškoje Meksikos valstijoje vyksta įpusėjus jo penkių dienų vizitui, per kurį jis jau pasisakė prieš nusikalstamumą ir korupciją.
Iš Meksiko popiežius Pranciškus lėktuvu išskrido į Tustlą Gutjeresą ir San Kristobal de las Kasą, kuriuose ketino daugiau dėmesio skirti skurdo ir migrantų problemoms.

San Kristobalio stadione popiežiui aukojant mišias, skambėjo giesmės ir skaitymai trimis vietos kalbomis: čolių, cocilių ir celtalių, o tocholabaliai ir sokė indėnai turėjo pasirūpinti vynu ir duona.
Pranciškus oficialiai įteisins tokias apeigas, paskelbdamas dekretą, leidžiantį laikyti katalikų mišias vietos genčių kalbomis.

Tai padės „užtikrinti Katalikų Bažnyčios išlikimą“ regione, sakė tėvas Alejandro Solalinde, žinomas migrantų ir žmogaus teisių gynėjas Pietų Meksikoje.

Apsisiautę ryškių spalvų apsiaustais čolių, cocilių, celtalių bendruomenių nariai ėjo į stadioną pėsčiomis, pakeliui giedodami giesmes ir melsdamiesi.

„Mes laukėme daug valandų. Esame laimingi, kad pamatysime popiežių, nors žinome, jog tai problemų neišspręs“, – prieš mišias sakė galvą sombreru prisidengęs Miguelis Lopezas, eidamas dulkėtu keliu.

Praėjusią savaitę sustiprėjo įtampa dėl valstybei iškilusių socialių problemų – maždaug 100 čiabuvių susirinko protestuoti priešais San Kristobalio (Šv.Kristoforo) katedrą, ant kurios sienų dažais užrašė: „Mums nereikia popiežiaus, mums reikia teisingumo“.

Nors Meksika yra antroji daugiausiai gyventojų turinti katalikiška šalis po Brazilijos, kurioje 82 proc. iš 122 mln. gyventojų laiko savo katalikais, Čiapase katalikai sudaro tik 58 proc. vietos gyventojų.
Savaitgalį demonstrantams išsiskirsčius, pareigūnai iš naujo perdažė bažnyčios sienas, ir tikintieji pradėjo rinktis į miestą, laukdami popiežiaus atvykimo.

Viena šeima turėtų Pranciškui parodyti lėšas, kurios buvo surinktos dviejų naujų migrantų prieglaudų statybai regione.

Pirmas iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius, kuris pats yra į Argentiną atvykusių italų sūnus, yra uolus migrantų gynėjas.

Sekmadienį per pamaldas Ekatepeke, nesvetingame sostinės Meksiko priemiestyje, jis paragino meksikiečius nusigręžti nuo velnio ir kurti šalį, kurioje nebebūtų „prekiautojų mirtimi“, paversti Meksiką „galimybių šalimi“, iš kurios „nereikės emigruoti, kad galėtum svajoti“.

Tačiau, pasak A. Solalinde, nors popiežiaus „pastoralinis prioritetas yra migrantai“, jo žinia nepakeis „griežtos visuomeninės politikos“ migracijos klausimais.

Meksikos valdžia pradėjo kovą su nelegalia migracija išilgai pietinės sienos su Gvatemala 2014 metais, kilus krizei dėl be suaugusiųjų palydos į JAV atvykstančių nepilnamečių.

Po mišių popiežius turėtų pietauti su dviem vietos vyskupais ir aštuoniais Meksikos indėnais.

„Džiaugiuosi, kad galėsiu pamatyti popiežių“, – sakė pietų su popiežiumi pakviestas celtalių katechetas, kalbantis ispaniškai su akcentu.

Popiežius Pranciškus taip pat lankysis San Kristobalio katedroje, kurioje palaidotas vyskupas Samuelis Ruizas, gynęs majų interesus ir tarpininkavęs per vyriausybės ir sapatistų judėjimo konfliktą, kuris prasidėjo 1994 metais.

Pranciškus taip pat turėtų apsilankyti Tustloje.

Tačiau ne visi vietos indėnai buvo apimti pakylėtos nuotaikos.

„Mes žinome, kad vyriausybė nori nuslėpti problemas arba priversti pagalvoti, kad viskas yra gerai. Bet mes žinome, kad tai netiesa, – sakė 45 metų Octavio Gomezas. – Yra problemų: skurdas, marginalizavimas, iš namų išvaryti žmonės“.