Pontifikas sulaukė kritikos, kad jo šešių dienų vizito Vašingtone, Niujorke ir Filadelfijoje, kurį baigė sekmadienį mišiomis po atviru dangumi, oficialioje darbotvarkėje toks susitikimas nebuvo numatytas.

Pranciškus su pedofilijos aukomis - trimis moterimis ir dviem vyrais bei jų artimaisiais - susitiko Šv. Karolio Boromėjaus kunigų seminarijoje, kur buvo apsistojęs per viešnagę Filadelfijoje, nurodė Vatikanas.

Šie asmenys vaikystėje buvo seksualiai išnaudoti dvasininkijos atstovų, artimųjų ar mokytojų - tokiu būdu pontifikas siekė parodyti, kad pasiryžęs padėti su bet kokia lytine prievarta susidūrusiems asmenims.

Tarp nukentėjusių asmenų, su kuriais susitiko pontifikas, buvo ir vienas ne katalikų tikėjimo asmuo, nurodė Vatikanas.

Pranciškaus susitikime su seksualinės prievartos aukomis taip pat dalyvavo Bostono arkivyskupas kardinolas Seanas O' Malley, vadovaujantis popiežiaus įsteigtai Nepilnamečių apsaugos komisijai.

Popiežius, kuris yra 1,2 mlrd. pasaulio katalikų vadovas, pabendravo su seksualinės prievartos aukomis, išklausė jų istorijas ir drauge pasimeldė.

Pranciškus sakė, kad dalijasi jų kančia, ir kad jam ypač skaudu ir gėda dėl traumų, už kurias atsakingi dvasininkai ar bažnyčios tarnautojai.

Šv. Karolio Boromėjaus kunigų seminarijoje popiežius taip pat susitiko su grupe vyskupų iš viso pasaulio, Filadelfijoje dalyvavusių pasauliniame šeimų susitikime. Jiems Pranciškus pabrėžė, kad seksualinio išnaudojimo nebegalima dangstyti.

„Dievas verkia, - sakė popiežius vyskupams. - Vaikų seksualinio išnaudojimo nusikaltimai ir nuodėmės nebegali būti ilgiau laikomi paslaptyje“.

„Vis dar jaučiu didžiulę gėdą, kad žmonės, kuriems buvo patikėta rūpestingai globoti vaikus, juos išniekino ir padarė jiems didžiulę žalą. Aš iš visos širdies atsiprašau“, - sakė Pranciškus.

Pontifikas pažadėjo „su įkarščiu“ ginti jaunimą ir siekti, kad „visi atsakingieji būtų patraukti atsakomybėn“.

Popiežius nusprendė įsteigti naują Vatikano tribunolą, persekiosiantį baudžiamąja tvarka vyskupus, kurie negynė savo tikinčiųjų ir dangstydavo kunigus pedofilus, o ne pranešdavo apie juos policijai.

Jungtinėse Valstijose maždaug 6 400 katalikų dvasininkų buvo apkaltinti dėl seksualinės prievartos prieš vaikus 1950-1980 metų laikotarpiu. Tačiau aktyvistai būgštauja, kad dvasininkijos vykdyto seksualinio išnaudojimo mastas galėjo būti gerokai didesnis.

2012 metais Vatikane kalbėję ekspertai nurodė, kad seksualinę prievartą patyrusių mažamečių amerikiečių gali būti apie 100 tūkstančių.

Filadelfija yra vienas iš kelių skandalo epicentre atsidūrusių miestų.