Katalikų bažnyčios vadovas iš Mianmaro atskrido į kaimyninį Bangladešą, kur pabėgėlių stovyklose glaužiasi šimtai tūkstančių šios musulmonų etninės mažumos atstovų.

Popiežiaus lėktuvas nusileido sostinėje Dakoje, o Pranciškus tapo pirmuoju per daugiau kaip tris dešimtmečius Katalikų Bažnyčios vadovu, atvykusiu į šią Pietų Azijos šalį, sakė su juo keliaujantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Krikščionys sudaro mažiau nei pusę procento visų gyventojų musulmoniškame Bangladeše. Pastaraisiais metais jie vis dažniau susiduria su musulmonų radikalų išpuoliais.

Likus kelioms dienoms iki pontifiko vizito viename kaimų Bangladešo šiaurėje dingo katalikų kunigas.

Mianmare Pranciškui teko diplomatiškai laviruoti, todėl jis viešai neužsiminė apie kaltinimus šalies armijai vykdant etninio valymo kampaniją prieš musulmonus rohinjus.

Pontifikas per keturių dienų viešnagę taip pat nė karto nepavartojo termino „rohinjai“.

Mianmaro vyriausybė atsisako pripažinti rohinjus viena iš šalies etninių mažumų ir linkusi juos vadinti nelegaliais imigrantais „bengalais“, kuriems nesuteikiama pilietybė.

Visgi Vatikanas suskubo atmesti prielaidą, kad pontifiko sprendimas apeiti rohinjų krizę rodo jo moralinio autoriteto nuosmukį.

Trečiadienį vėlai vakare Vatikano atstovas spaudai sakė, kad pats popiežiaus apsilankymas atkreipė dėmesį į daugybę Mianmaro problemų, o jo „moralinis autoritetas“ tebėra toks pat ryškus.

Pranciškus anksčiau ne kartą yra išsakęs susirūpinimą dėl rohinjų persekiojimo.

Tačiau jis buvo paragintas nevartoti termino „rohinjai“ Mianmare, kad nesupykdytų griežtojo kurso šalininkų budistų. Šie savo ruožtu suskubo paskelbti, jog pontifiko sprendimas vengti termino „rohinjai“ yra svarbi pergalė.

Pranciškų šiltai sutiko negausi Minamaro katalikų bendruomenė. Jos nariai sudaro kiek daugiau nei 1 proc. visų Mianmaro gyventojų.

Ketvirtadienį popiežius aukojo mišias Jangono centre esančioje katedroje. Minios tikinčiųjų, suplūdusių bent akies krašteliu pamatyti Katalikų Bažnyčios vadovą, tiesioginę mišių transliaciją stebėjo didžiuliame ekrane šalia katedros esančioje krepšinio aikštelėje.

„Esame palaiminti turėdami galimybę pamatyti popiežių. Esame labai mažytė bendruomenė, tačiau jis atvyko pas mus“, – sakė minioje buvęs Tony Ravi.

Savo homilijoje pontifikas ragino jaunimą ginti „žmogaus teises ir teisingumą“ – tai buvo pagrindinė visų jo viešų kreipimųsi Mianmare tema.

Po mišių pontifikas išvyko į Bangladešą, atsidūrusį rohinjų krizės smaigalyje. Nuo rugpjūčio ši šalis suteikė prieglobstį daugiau nei 620 tūkst. nuo persekiojimo Mianmare pabėgusių rohinjų, kurie šiuo metu glaudžiasi ankštose pabėgėlių stovyklose šalies pietryčiuose.

Minėtas katalikų kunigas pirmadienį dingo tame pat kaime, kuriame įtariami islamo ekstremistai pernai žiauriai nužudė bakalėjos krautuvės šeimininką kataliką.

40-metis Walteris Williamas Rosario organizavo maždaug 300 katalikų grupės kelionę į Daką dalyvauti pontifiko mišiose.

Apie 160 mln. gyventojų turintis musulmoniškasis Bangladešas nuo 2013 metų susidūrė su virtine islamistų kovotojų atakų. Šių atakų taikiniais tapo tinklaraštininkai ateistai, religinės mažumos, gėjų teisių aktyvistai ir humanitarinės pagalbos darbuotojai užsieniečiai.