Lėktuvas, skraidinęs 84 metų pontifiką, nusileido Larnakos tarptautiniame oro uoste. Pranciškus viešės Kipre iki šeštadienio ryto, paskui išvyks į Graikiją – dar vieną Europos migrantų ir pabėgėlių krizės karštąjį tašką.

Kipro valdžia Pranciškaus kelionę vadina istorine. Jis tapo antruoju popiežiumi, apsilankiusiu Kipre, kur daugumą gyventojų sudaro graikai ortodoksai. 2010 metais saloje lankėsi popiežius Benediktas XVI.

Migracija bus svarbi vizito tema, Kiprui skundžiantis, kad jam tenka neproporcingai didelis žmonių, mėginančių patekti į Europos Sąjungą, srautas.

Prieš išvykdamas pontifikas sakė, kad ši penkių dienų kelionė yra „galimybė suartėti su sužalotu žmoniškumu“, taip pat pabrėžė, kad „daugybė migrantų ieško vilties“.

Pranciškus pridūrė, kad jo tai bus „kelionė prie apaštališkojo tikėjimo ir įvairių konfesijų krikščionių brolybės šaknų“.

Vizito kulminacija bus mišios futbolo stadione po atviru dangumi sostinėje Nikosijoje. Jų nekantriai laukia maždaug 25 tūkst. šalies katalikų.

Katalikų mažumai maždaug milijoną gyventojų turinčioje valstybėje priklauso tūkstančiai maronitų, kurių protėviai atvyko iš Sirijos ir Libano, bet dauguma Kipro katalikų yra darbuotojai iš Filipinų ir Pietų Azijos, taip pat migrantai iš Afrikos.

Vizito saugumu rūpinsis per 500 Kipro policijos pareigūnų.

„Pažeidžiami ir atstumti“

Penktadienį po pietų Pranciškus surengs ekumeninę maldą su migrantais netoli miestą dalijančios Žaliosios linijos esančioje bažnyčioje, kur lankosi tikintieji iš dešimčių šalių.

Pasak Kipro pareigūnų, su Vatikanu buvo deramasi dėl šiuo metu Kipre esančių kelių migrantų šeimų perkėlimo į Romą.

Popiežius taip jau yra pasielgęs ir anksčiau – 2016-aisiais iš Graikijos Lesbo salos į Vatikaną jis grįžo drauge su trimis Sirijos musulmonų šeimomis, pabėgusiomis nuo bombardavimų tėvynėje.

Prieš kelionę paskelbtame vaizdo pranešime Pranciškus Viduržemio jūrą pavadino „didžiulėmis kapinėmis“, turėdamas galvoje tūkstančius nuo konfliktų ir skurdo bėgusių migrantų, bandžiusių pasiekti Europos krantus ir žuvusių.

Pranciškus jau seniai ragina labiau ginti migrantus, o praėjusį savaitgalį kalbėjo, kad jam skaudu dėl 27 neseniai nuskendusių žmonių, bandžiusių perplaukti Lamanšo sąsiaurį, taip pat dėl migrantų, įstrigusių prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos.

„Žinome, kad popiežius Pranciškus pirmiausia eina pas pažeidžiamiausius ir į visuomenės paribį nustumtus žmones. Šiandien tai yra migrantai, priversti per skausmą ar neteisėtai palikti savo šalis“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kipro maronitų arkivyskupas Selimas Sfeiras.

Kipro valdžia sako, kad šioje saloje, palyginti su gyventojų skaičiumi, pirmą kartą prieglobsčio prašančių asmenų yra daugiausiai Europos Sąjungoje. Kipras kaltina Turkiją, kad ji leidžia migrantams patekti iš šiaurės.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkijos pajėgos įsiveržė ir okupavo šiaurinį salos trečdalį, reaguodamos į Graikijos tuometės chuntos remtą perversmą.

Atsiskyrusią Šiaurės Kipro Turkų Respubliką (ŠKTR) pripažįsta tik Ankara.

Dėl salos padalijimo maždaug 200 tūkst. žmonių, įskaitant daug maronitų iš šiaurės, buvo priversti palikti savo namus.

Jungtinių Tautų remiamos derybos dėl salos suvienijimo yra sustabdytos nuo 2017 metų.

„Noriu pamatyti Tėvą“

Nusprendęs apsilankyti Graikijoje ir Kipre, ortodoksiškose šalyse, popiežius „neabejotinai siunčia su dialogu susijusią žinią“, AFP sakė lotynų patriarcho vikaras Kiprui Jerzy Krajus.

Ortodoksų Bažnyčia nuo Katalikų Bažnyčios atsiskyrė per 1054 metų schizmą tarp Romos ir Konstantinopolio – dabartinio Stambulo.

Penktadienį Pranciškus susitiks su Kipro stačiatikių kunigais Arkivyskupo rūmuose Nikosijos senamiestyje, o ketvirtadienį vakare turi įvykti pontifiko susitikimas su prezidentu Niku Anastasiadžiu.

N. Anastasiadis pasiūlys savo šalies viziją „teisingam ir perspektyviam Kipro problemos sprendiniui“, sakoma oficialiame pranešime.

Vienas šaltinis Vatikane nurodė, kad Šventasis Tėvas turėtų Kipre išsakyti „raginimą siekti vienybės ir taikos“.

Pirmasis popiežiaus sustojimas po nusileidimo ketvirtadienį bus maronitų Gailestingosios Motinos katedra Nikosijoje.

Ten jis susitiks su maronitų patriarchu Bechara al Rahi, atvyksiančiu iš netoliese esančio Libano – politinės ir ekonominės sumaišties krečiamos šalies.

Stebėti Pranciškaus vizito į Kiprą atvyko dar tūkstantis libaniečių, pranešė Maronitų Bažnyčios atstovai.

80 metų Kipro graikų ortodoksė Erula Pavlido sakė nekantriai laukianti galimybės pamatyti pontifiką Nikosijoje.

„Mano anūkė pasakė: „Noriu pamatyti Tėvą“, – juokdamasi kalbėjo moteris, – [Popiežiaus] apsilankymas Kipre nėra toks jau įprastas įvykis. Tai maža, susiskaldžiusi šalis, ji turi labai daug problemų.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją