Pranciškus nurodė pasakęs Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, kad „būtų nuostabu, jog visi musulmonų lyderiai pasaulyje – politiniai, religiniai ir akademiniai – aiškiai pasisakytų ir pasmerktų“ smurtą, kuris daro žalą islamui.

„Tai padėtų daugumai musulmonų, jeigu tai būtų pasakyta politinių, religinių ir akademinių lyderių lūpomis. Mums visiems reikalingas pasaulinis pasmerkimas“, – Pranciškus sakė žurnalistams lėktuve, grįždamas į Romą po trijų dienų vizito Turkijoje.

Pontifikas pripažino, kad pastarosios pasaulinės krizės kelia pavojų, jog visi musulmonai bus laikomi vienodais.

Pranciškus peikė tuos, kurie sako, kad „visi musulmonai yra teroristai“, pridūręs: „Kaip negalime sakyti, kad visi krikščionys yra fundamentalistai“.

Popiežius ir ortodoksų ekumeninis patriarchas Baltramiejus I sekmadienį taip pat paskelbė retą bendrą raginimą nutraukti smurtą prieš krikščionis ir sakė, kad pasaulis negali leisti Artimiesiems Rytams likti be krikščionių.

Bendrame pareiškime Baltramiejus I ir Katalikų Bažnyčios lyderis sako negalintys leisti, kad krikščionybė būtų išstumta iš šio regiono.

„Negalime susitaikyti su Artimaisiais Rytais be krikščionių, kurie Jėzaus vardą čia išpažino du tūkstančius metų“, – sako religiniai lyderiai.

Pasak popiežiaus ir patriarcho, „baisi situacija“, kurioje yra atsidūrę krikščionys, reikalauja „deramo atsako iš tarptautinės bendrijos pusės“.

Pranciškus ir Baltramiejus I taip pat paragino konflikto Ukrainoje šalis „eiti dialogo ir pagarbos tarptautinei teisei keliu“.