Apie neįprastai griežtą Pranciškaus nurodymą sekmadienį pranešęs Vatikano laikraštis „L'Osservatore Romano“ rašė, kad popiežius taip elgiasi „Dievo žmonių labui“.

Pontifikas pagrasino suspenduoti kunigus, jei šie iki liepos 9 dienos savo laišku nepasižadės „visiškai paklusti“ Pranciškui ir sutikti su vyskupo Peterio Okpaleke paskyrimu.

Popiežius į Vatikaną atvykusiais delegacijai sakė, kad jam „labai liūdna“ dėl kunigų atsisakymo paklusti, ir atmetė gentinį lojalumą kaip tokio žingsnio pateisinimą.

Afrika yra vienas žemynų, kur sparčiai auga katalikų skaičius. Tikintieji ir dvasininkai čia dažnai įlieja į savo praktiką daug vietos kultūros ir tai atrodo gana neįprasta katalikams Europoje ar Šiaurės Amerikoje.

Pranciškus savo ultimatumu, kurio tikslas yra priversti kunigus paklusti Vatikanui, siekia užtikrinti, kad besiplečianti katalikų diaspora Afrikoje liks lojali pontifikui.

Pranciškaus mintys, išsakytos susitikime su Ahiaros vyskupijos delegacija, rodo, kokiu pavojingu dalyku jis laiko bet kokį maištą prieš popiežiaus valdžią.

Kunigai, nesutinkantys su P. Okpaleke paskyrimu, „nori sugriauti bažnyčią, o tai neleistina“, sakė Pranciškus savo kreipimesi į delegacijos narius.

„Popiežius negali likti abejingas“ maištui, sakė jis.

Pranciškus nekart įrodė linkęs taikiai spręsti bet kokius ginčus, tačiau šiuo atveju jis atsisakė jam būdingo diplomatiškumo. Pontifikas pareikalavo, kad vyskupijos kunigai parašytų jam atsiprašymo laišką, kuriame „aiškiai deklaruotų visišką paklusnumą popiežiui“.

Kunigai taip pat privalo pripažinti Vatikano paskirtą vyskupą. Per mėnesio laikotarpį to nepadarę kunigai bus suspenduoti, t. y., negalės teikti sakramentų, ir „neteks užimamo posto“, įspėjo Pranciškus.

Popiežius pripažino, kad jo žingsnis „atrodo labai griežtas“. Jis pridūrė netgi svarstęs galimybę apskritai panaikinti tą vyskupiją, tačiau to atsisakęs, kad nenukentėtų paprasti tikintieji.

Pranciškus sakė manąs, kad neklusniais kunigais gali būti manipuliuojama iš už vyskupijos ribų ar net iš užsienio, tačiau galimų kaltininkų neįvardijo.

2015 metų duomenimis, Ahiaros vyskupijos teritorijoje gyveno apie 675 tūkst. žmonių, iš kurių katalikai buvo 520 tūkstančių. Tikintiesiems patarnavo 128 vyskupijos kunigai ir septyni kiti kunigai. Kol kas neaišku, kiek tiksliai kunigų atsisako pripažinti naują vyskupą.