Koronaviruso aukų skaičiui nenumaldomai artėjant prie 100 tūkst., baimė ir sumaištis keičia visuomenę ir religinius ritualus.

Netgi tokią svarbi tradicija, kaip popiežiaus kreipimasis į tikinčiuosius Šv. Petro aikštėje, buvo pakeista tiesioginėmis maldų transliacijomis internetu, kurias Šventasis Tėvas įrašo Vatikano rūmų Apaštališkojoje bibliotekoje.

Vatikanas jau mėnesį nebepriima lankytojų, o 83 metų pontifikas Pranciškus, mylimas už tai, kad nevengia laužyti pasenusių papročių ir mėgsta betarpiškai bendrauti su žmonėmis, skundėsi, kad jaučiasi tarsi „uždarytas į narvą“.

„Turime reaguoti į mūsų uždarymą [namuose] pasitelkę visą mūsų kūrybiškumą“, – sakė popiežius interviu, kuris šią savaitę buvo paskelbtas keliuose katalikiškuose leidiniuose.

„Galime jaustis prislėgti ir atstumti... arba galime būti kūrybiškais“, – kalbėjo jis.

„Šventieji šalia mūsų“

Ankstesniais metais Šventasis Tėvas Didįjį ketvirtadienį, kai minima Jėzaus Kristaus Paskutinė vakarienė su savo mokiniais, vaizduojama Leonardo da Vinci freskoje Milano Švč. Mergelės Marijos Maloningosios bažnyčios vienuolyno valgomajame, viename Romos kalėjime numazgojo kojas dvylikai nuteistųjų.

Šįmet dėl viruso teko atsisakyti šių apeigų.

Ketvirtadienio vakarą beveik tuščioje Šv. Petro bazilikoje, dalyvaujant tik nedidelei liturginei asistai, popiežius meldėsi už dešimtis italų kunigų ir medikų, mirusių nuo koronaviruso, kuriuo užsikrėtė padėdami sergantiesiems.

„Jie yra šventieji šalia mūsų, kunigai, paaukoję gyvybes tarnaudami“, – sakė Pranciškus.

Vasario gale persišaldymo simptomus pajutusiam popiežiui du kartus buvo atlikti testai dėl koronaviruso infekcijos.

Argentinoje gimusio Pranciškus sveikata iki šiol buvo gera, nors jaunystėje dėl infekcijos jam teko pašalinti dalį dešiniojo plaučio, be to, jį vargina sėdmeninio nervo skausmas.

Šventasis Tėvas interviu katalikų leidiniams sakė, kad žmonės visame pasaulyje gali dvasiškai ištrūkti iš izoliacijos pasitelkę introspekciją.

„Taigi, būti uždarytam, bet ilgėtis – su atmintimi, kuri ilgisi vilties ir ją kuria“, – sakė Pranciškus.

„Tai padės mums ištrūkti iš izoliacijos“, – kalbėjo jis.

Religinės improvizacijos


Popiežiaus virtualios maldos tebuvo religinių improvizacijų socialinio atstumo ir izoliavimosi laikais akivaizdžiausias pavyzdys.

Pasaulyje apstu ir kitokių – pradedant Panamos arkivyskupo iš sraigtasparnio paskelbtu palaiminimu šiai Centrinės Amerikos valstybei, baigiant Ispanijos tikinčiaisiais, Didžiąją savaitę leidžiančią religinę muziką iš savo balkonų.

Besivystančios tragedijos mastas buvo aiškiai matomas vienoje Niujorko katedroje, kur medinius klauptus pakeitė ligonių lovų eilės, aplinkinėms gydymo įstaigoms susiduriant su perpildymo problema.

Filipinuose didelę įtaką daranti Katalikų Bažnyčia ragina tikinčiuosius nebučiuoti kryžių, o Graikijos Ortodoksų Bažnyčia planuoja Velykų, šios bendruomenės šiemet švenčiamų balandžio 19-ąją, mišias aukoti už uždarų durų.

„Septyni iš dešimties graikų mėgaudavosi ėriuko kepimu Velykoms, – naujienų agentūrai AFP Paryžiuje sakė graikas prekiautojas mėsa Angelas Asterijus. – Šiemet to nebus.“

Judėjai visame pasaulyje naudojosi „Zoom“ ir kitomis vaizdo konferencijų programėlėmis, rengdami Paschos Sederį namuose, trečiadienį vakare prasidėjus aštuonių dienų Neraugintos duonos šventei, per kurią minimas žydų išėjimas iš Egipto vergovės.

Vestminsterio abatija Londone irgi perėjo prie technologinių naujovių, paskelbusi Anglikonų Bažnyčios tikintiesiems velykinių tinklalaidžių.

Britanijos sosto įpėdinis princas Čarlzas, praeitą mėnesį trumpai karantinavęsis dėl koronaviruso infekcijos, Velykų sekmadienį paskelbs savo skaitomą Evangelijos ištrauką.

Pietvakarių Prancūzijoje esančios Lurdo šventovės kunigai praeitą sekmadienį pradėjo devynias dienas rengiamas pamaldas tiesiogiai transliuojamas per „Facebook Live“ ir „YouTube“.

„Kadangi maldininkai nebegali pas mus atvykti, patys prašomės į jų namus“, – sakė Lurdo šventovės rektorius Olivier Ribadeau.