Popiežius Pranciškus pareiškė, kad homoseksualūs žmonės neturėtų būti teisiami ar menkinami, praneša bbc.co.uk.

Skrisdamas atgal iš Brazilijos popiežius Pranciškus žurnalistams sakė: „Jeigu asmuo yra homoseksualus ir kreipiasi į Dievą bei yra geros valios, kas aš toks, kad teisčiau jį?“

Jis taip pat paminėjo Romos Katalikų Bažnyčios mokymą, pagal kurį homoseksualūs santykiai yra nuodėmė, tačiau homoseksuali orientacija – ne.

Popiežiaus pastabos yra vertinamos kaip kur kas taikesnės lyginant su jo pirmtako pozicija šiuo klausimu.

Pasisakė apie kunigus gėjus

Popiežius Pranciškus pademonstravo toleranciją gėjams, pareiškęs, kad neteis kunigų dėl jų lytinės orientacijos, surengęs itin atvirą ir daug temų apėmusią spaudos konferenciją, grįždamas iš savo pirmosios kelionės užsienyje.

Pontifikas sakė: „Jeigu kas nors yra gėjus ir ieško Viešpaties bei yra geros valios, kas aš toks, kad jį teisčiau?“

Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI viename dokumente rašė, kad vyrai, turintys giliai įsišaknijusių homoseksualių polinkių, neturėtų rinktis kunigystės. Tuo tarpu argentinietis popiežius pademonstravo daug nuosaikesnį požiūrį, sakydamas, jog gėjams dvasininkams turėtų būti atleista, o jų nuodėmės turėtų būti užmirštos.

Šią nuomonę Pranciškus išsakė pirmadienį, skrisdamas atgal į Vatikaną po savaitę trukusios viešnagės Brazilijoje, kuri buvo pirmasis jo vizitas užsienyje nuo išrinkimo Katalikų Bažnyčios vadovu šių metų kovą.

Smerkia gėjų lobizmą ir siūlo užtikrinti didesnį vaidmenį moterims

Popiežius Pranciškus pirmadienį taip pat pasmerkė gėjų lobistus, tačiau sakė, kad homoseksualūs asmenys neturėtų būti stumiami į visuomenės užribį.

Tuo tarpu moterims turėtų būti suteiktas didesnis vaidmuo Katalikų Bažnyčioje, pažymėjo pontifikas, skrisdamas į Romą po viešnagės Brazilijoje.

Tačiau jis atsisakė svarstyti moterų įšventinimo į kunigų luomą temą, teigdamas, kad šiuo klausimu "durys yra užvertos".