79 metų pontifiko lėktuvas pakilo iš šiaurinio Siudad Chuareso miesto ir išskrido į Romą praėjus kelioms valandoms po to, kai jis baigė aukoti paskutines mišias prie Meksikos ir Jungtinių Valstijų sienos.

Per tas pamaldas Pranciškus kalbėjo apie migrantų „žmogiškąją tragediją“ visame pasaulyje, taip pat Meksikos ir JAV pasienyje, kurį mėgindami kirsti tūkstančiai žmonių žuvo dykumoje.

Popiežius simboliškai užkopė ant pakylos šalia Rio Grandės upės, išilgai kurios eina siena, skirianti Siudad Chuaresą ir Teksaso miestą El Pasą, kad padėtų gėlių po juodu kryžiumi ir palaimintų šimtus migrantų Jungtinių Valstijų pusėje, kurie jam mojavo.

Vėliau Pranciškus aukojo minias, į kurias Meksikos pusėje susirinko daugiau negu 300 tūkst. katalikų tikinčiųjų, o dar dešimtys tūkstančių stebėjo pamaldas didžiuliame ekrane, įrengtame El Paso stadione.

Imigracija yra itin opi tema per dabar vykstančią JAV prezidento rinkimų kampaniją, o respublikonų kandidatu siekiantis tapti nekilnojamojo turto magnatas Donaldas Trumpas griežtai sukritikavo popiežiaus sprendimą laikyti šias mišias.

Tačiau pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs Katalikų Bažnyčios vadovas tiesiogiai nesikreipė į politikus kitapus sienos, sutelkdamas dėmesį į pačių migrantų patiriamus sunkumus.

„Negalime neigti humanitarinių krizių, dėl kurių pastaraisiais metais migravo tūkstančiai žmonių – traukiniais ir keliais arba pėsčiomis, įveikdami šimtus kilometrų per kalnus, dykumas ir nesvetingus kraštus, – sakė pontifikas. – Ši žmogiškoji tragedija – priverstinė migracija – mūsų dienomis yra pasaulinis reiškinys.“

Daugybė Centrinės Amerikos gyventojų išvyksta iš savo skurdžių ir didelio nusikalstamumo krečiamų šalių, kirsdami menkai kontroliuojamą Meksikos pietinę sieną su Gvatemala pakeliui į Jungtines Valstijas. Jų kelionė per Meksiką taip pat kupina pavojų, keliamų nusikalstamų gaujų, kurios tuos žmones apiplėšinėja, žudo arba priverstinai juos išnaudoja.

Kaip rodo oficiali statistika, tūkstančiai migrantų žuvo per pastaruosius du dešimtmečius, mėgindami kirsti svilinančią dykumą, per kurią eina JAV ir Meksikos siena.

„Neteisingumas tapo ypač opus jaunimui: jie yra patrankų mėsa, persekiojami ir patiriantys pavojų, kai tik mėgina ištrūkti iš smurto spiralės ir narkotikų pragaro. Taip pat yra daug moterų, iš kurių neteisingai buvo atimti jų gyvenimai“, – sakė Pranciškus mieste, kurį slegia gaujų karai ir neišaiškinti moterų nužudymai.

„Daugiau jokių mirčių. Jokio išnaudojimo. Dar yra laiko pasikeisti; dar yra laiko ištrūkti ir (pasinaudoti) galimybe; laiko maldauti Dievo gailestingumo“, – pridūrė jis.

11 mln. jokių dokumentų neturinčių imigrantų likimas yra aktuali debatų tema Jungtinėse Valstijose.

D.Trumpas, kuris nori, kad Meksika sumokėtų už naujos įtvirtintos tvoros statybas palei abiejų šalių sieną, pareiškė, kad popiežius yra „labai politizuotas asmuo“.

„Manau, jis nesupranta, kokių problemų kyla mūsų šaliai. Nežinau, ar jis supranta mūsų atviros sienos su Meksika pavojų“, – sakė milijardierius praėjusią savaitę televizijai „Fox Business“.

Atsakydamas Vatikano atstovas Federico Lombardi pareiškė, kad popiežiaus misija nėra politinė, bet „nereikėtų stebėtis, kad ganytojiška ir dvasinė žinia sukelia politinių pasekmių“.