Pontifikas į Bankoko Don Miango tarptautinį oro uostą atskrido netrukus po vidurdienio (7 val. Lietuvos laiku), pranešė drauge su juo keliaujantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Tai trečia popiežiaus kelionė Azijoje ir 32-a jo kelionė į užsienį. Jis lankysis dviejose valstybėse, kuriose gyventojų daugumą sudaro budistai ir kuriose yra katalikų mažumos, atsiradusios po jėzuitų misionierių evangelizacijos XVI amžiuje.

Pranciškus yra pirmasis per beveik keturis dešimtmečius pontifikas, apsilankęs Tailande, kur beveik 400 tūkst. tikinčiųjų vienijanti katalikų bendruomenė sudaro kiek daugiau nei 0,5 proc. gyventojų.

Praėjusį kartą Tailande 1984 metais lankėsi popiežius Jonas Paulius II.

Prieš išvykdamas Pranciškus gyrė šią Pietryčių Azijos šalį kaip „daugiaetninę valstybę“ ir išreiškė viltį, kad jo kelionė sustiprins katalikų bendruomenės draugystės ryšius su „daugeliu brolių ir seserų budistų“.

„Tikiu, kad mano vizitas padės akcentuoti dialogo tarp religijų, abipusio supratimo ir broliško bendradarbiavimo svarbą“, – sako popiežius vaizdo įraše, skirtame jo kelionei lapkričio 20–23 dienomis.

Ketvirtadienį jis vienoje šventykloje susitiks su Tailando budistų lyderiu 20-uoju aukščiausiuoju patriarchu Somdeju Phra Maha Muneewongu.

Pranciškus taip pat susitiks su Tailando premjeru Prayutu Chan-O-Cha ir karaliumi Maha Vajiralongkornu.

Ketvirtadienį vakare popiežius aukos mišias nacionaliniame stadione, kuriose turi dalyvauti dešimtys tūkstančių žmonių, įskaitant etninius karenus – krikščionis iš Tailando šiaurės, Bankoke gyvenančius katalikų pabėgėlius iš Vietnamo ir tikinčiuosius iš visos Pietryčių Azijos.

Penktadienį Pranciškus susitiks su Tailando kunigais ir vyskupais, vienoje katedrų aukos jaunimui skirtas mišias.

Šeštadienį jis nuskris į Japoniją, kur apsilankys Hirošimoje ir Nagasakyje – miestuose, ant kurių 1945 metais, baigiantis Antrajam pasauliniam karui, amerikiečiai numetė atomines bombas.

Tada Hirošimoje žuvo daugiau kaip 140 tūkst. žmonių, o Nagasakyje – 74 tūkstančiai.

Popiežius, kuris prieš daug metų tikėjosi būti misionierius Japonijoje, ragina uždrausti branduolinių ginklų naudojimą, kurį vadina amoraliu.

Per šešerius popiežiavimo metus Pranciškus du kartus apsilankė Azijoje: 2014 metais jis nuvyko į Filipinus ir Šri Lanką, o 2017-aisiais – į Mianmarą ir Bangladešą.