Šis skandalas itin nemalonus popiežiui Pranciškui, kuris su minėta mokykla niekaip nebuvo susijęs, tačiau prieš tapdamas popiežiumi ėjo Buenos Airių arkivyskupo pareigas.

Kardinolo Newmano mokykla, Buenos Airėse įkurta Krikščionių brolių vienuolių, yra gerai vertinama. Ją 1976-aisiais baigė dabartinis Argentinos prezidentas Mauricio Macri ir jo garbei mokykla ant herbe esančio liūto norėjo uždėti karūną. Tačiau kitais metais po diplomo M. Macriui įteikimo, dabar jau 52-ejų Rufino Varela, sako pats patyręs tuometinio mokyklos kapeliono seksualinį nusikaltimą.

„Vietoj karūnos man ramiau būtų matyti rimbą arba dyglių karūną ant liūto galvos. Tai primintų iškrypėlišką kitų patirtą kančią“, – sako R. Varela.

Planuojama karūna mokyklos liūtui paskatino R. Varelą nutraukti 40 metų tylą. Kartu su juo yra dar dvi dešimtys buvusių mokyklos mokinių, sakančių, kad nukentėjo nuo seksualinių nusikaltimų. Juos esą darė kapelionas tėvas Alfredas - airis Finnlughas Mac Conastairas, miręs 1999-aisiais. Nukentėję mini ir dar vieną jau mirusį dvasininką. Su R. Varela jau susisiekė popiežius Pranciškus, anksčiau ėjęs Buenos Airių arkivyskupo pareigas. Įvardijamų nusikaltimų laiku jis tebuvo Argentinos jėzuitų vadovu ir su mokykla nebuvo susijęs.

Popiežius Pranciškus nusikaltimų sprendimą vadina esminiu Bažnyčios patikimumui išsaugoti ir pasisako už sankcijų taikymą, tačiau skeptikų tarp kritikų daug, o aukų susivienijimai sako pasigendantys retoriką lydinčių veiksmų. Ypač piktina, kad nusikaltimus bažnyčios hierarchai anksčiau linkdavo slėpti. Tokias išvadas padarė Airijos Ryano ir Murphy komisijos 2009 metais.