„Niekada nesu nieko smerkęs prieš tai neišklausęs“, – savo lėktuve grįždamas iš kelionės Portugalijoje sakė pontifikas. Jis pridūrė besitikįs išgirsti „taikos žinią pasauliui“.

Žodžio kišenėje neieškantis D.Trumpas, tradicinę diplomatiją iškeitęs į savo nuomonės reiškimą tviteryje, su popiežiumi turėtų susitikti gegužės 24 d.

„Manau, kad jis sakys tai, ką mano, – sakė Pranciškus. – Norėdamas rasti duris, kurios yra šiek tiek praviros, žmogus turi kalbėti apie bendrus dalykus ir judėti į priekį. Taika kuriama kiekvieną dieną, žingsnis po žingsnio.“

Popiežius ir JAV prezidentas anksčiau yra išsakę priešingas pozicijas. Ypač ryškus buvo jų apsikeitimas nuomonėmis per žiniasklaidą, kai D. Trumpas praėjusių metų vasarį dar tik siekė tapti Respublikonų partijos kandidatų prezidento rinkimuose.

„Žmonių draugystė yra kuriama. Kuriama kasdien, gerbiant vienas kitą ir einant kartu. Labai svarbu kalbėti atvirai, ką manai“, – sakė Pranciškus.

Aštuoniasdešimtmetis popiežius yra pasmerkęs D.Trumpo planus statyti sienas ir tvoras nuo užsieniečių veržinosi. D.Trumpo administracija taip pat yra mėginusi uždrausti pabėgėliams ir septynių musulmoniškų šalių piliečiams atvykti į savo šalį. Tai iš esmės prieštarauja popiežiaus raginimams priglausti ir integruoti žmones, priverstus palikti savo namus.

Pontifikas taip pat stipriai pasisako už pastangas kovoti su klimato kaita. O D.Trumpas yra žadėjęs, kad JAV pasitrauks iš Paryžiuje pasirašytos kovos su klimato kaita susitarimo.

Paklaustas, ar Amerikos prezidentas galėtų sušvelninti savo poziciją, popiežius atsakė, kad „tai būtų politinė spėlionė, kuriomis jis neužsiima“.

Vienas iš sąlyčio taškų tarp popiežiaus ir D.Trumpo galėtų būti kova prieš abortus. JAV prezidentas jau yra pasirašęs įstatymą, panaikinantį taisykles, apsaugančias valstybės finansavimo skyrimą šeimos planavimo klinikoms, kuriose atliekami abortai.