„Kinijos Komunistų partija negali toleruoti laisvo savo žmonių mąstymo ir vis labiau stengiasi išplėsti savo aprėptį už Kinijos ribų“, – pranešime sakė M. Pompeo.

„Jungtinės Valstijos ir kitos laisvos šalys ir toliau gins savo tautas nuo ilgos Pekino autoritarizmo rankos“, – pridūrė jis.

Tuo metu tviteryje paskelbtoje žinutėje M. Pompeo sakė, kad Vašingtonas „smerkia Kinijos Komunistų partijos mėginimą persekioti demokratijos šalininkus, gyvenančius ne Kinijoje, taip pat ir Jungtinėse Valstijose“.

Kinų valstybinė žiniasklaida vėlų penktadienį paskelbė, kad Honkongo policija nurodė areštuoti šešis užsienyje gyvenančius prodemokratinės stovyklos aktyvistus įtariant juos pažeidus griežtą naują saugumo įstatymą.

Vienas jų, Samuelis Chu, Vašingtone įsikūrusios Honkongo demokratijos tarybos vadovas, tviteryje parašė, kad jis jau 25 metus yra JAV pilietis.

Vienas garsiausių Honkongo demokratijos aktyvistų, į kurį nusitaikyta, yra 27-erių Nathanas Law (Neitanas Lo), neseniai iš savo miesto pabėgęs į Britaniją. Jam metamus kaltinimus jis vadina sufabrikuotais.

Honkongo policija atsisakė komentuoti aktyvistams metamus kaltinimus.

Tačiau Kinijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Cui Tiankai, regis, juos patvirtino ir gynė.

„Visi šie teisėsaugos veiksmai vykdomi pagal įstatymus“, – sakė Cui Tiankai, atsakydamas į klausimą Aspeno saugumo forume.

„Bet kas, jei pažeidžia įstatymus, turėtų būti nubaustas. Štai ir viskas. Nesvarbu, kokių politinių pažiūrų jie gali laikytis“, – pridūrė jis.

Birželį Kinijos patvirtintas Honkongo saugumo įstatymas numato bausmes už keturių rūšių nusikaltimus, keliančius pavojų nacionaliniam saugumui: ardomąją veiklą, raginimus atsiskirti, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis. Šis teisės aktas paskleidė nerimo bangas pusiau autonominiame Honkonge, kurį pernai krėtė masiniai, kartais net smurtiniai, protestai.

Jungtinės Valstijos pasmerkė šį įstatymą ir atšaukė Konkongui suteiktą specialųjį statusą, sudarydamos sąlygas atimti iš šios teritorijos prekybines ir ekonomines privilegijas.

Pagal „vienos šalies, dviejų sistemų“ modelį, dėl kurio buvo sutarta, kai Kinija 1997 metais perėmė Honkongą iš buvusios kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos, Honkongui iki 2047-ųjų turi būti garantuojamos tam tikros laisvės, kurių neturi žemyninės Kinijos gyventojai.