Vieną švenčiausių judaizmo vietų Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, dar vadinamą Vakarų siena, JAV aukščiausio rango diplomatas aplankė ketvirtadienį. Šiuo vizitu M. Pompeo parodė svarbią paramą artėjančiuose rinkimuose naujos kadencijos sieksiančiam B. Netanyahu.

Abu didžiulę diplomatinę patirtį turintys politikai neprisiminė kito atvejo, kad tokio rango JAV pareigūnas būtų apsilankęs šioje vietoje kartu su Izraelio premjeru. Tai galėtų būti traktuojama kaip tylus pritarimas Izraelio pretenzijoms į visą Jeruzalės miestą.

M. Pompeo Raudų sieną aplankė likus mažiau nei trims savaitėms iki balandžio 9-ąją Izraelyje vyksiančių visuotinių rinkimų, kuriuose B. Netanyahu rimtą iššūkį mes centristinis aljansas, vadovaujamas įtakingo buvusio gynybos pajėgų Generalinio štabo viršininko Benny Gantzo.

Ateinančią savaitę B. Netanyahu vyks į Vašingtoną ir du kartus susitiks su savo artimų sąjungininku JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Ketvirtadienio popietę B. Netanyahu ir M. Pompeo, lydimi JAV ambasadoriaus Izraelyje Davido Friedmano, kartu priėjo prie sienos, palietė ją delnais ir tada pagal tradiciją tarp senovinių akmenų įkišo raštelius su maldomis.

Prieš vizitą JAV valstybės sekretorius žurnalistams sakė, kad „apsilankymas prie Raudų sienos buvo tai, apie ką kalbėjausi su premjeru B. Netanyahu... Tai mūsų pirma proga apsilankyti ten drauge“.

„Manau, tai svarbu. Manau, aukšto rango Amerikos pareigūno apsilankymas ten kartu su Izraelio premjeru yra simboliškas dalykas“, – kalbėjo jis ir pridūrė, jog tai „vieta, svarbi daugeliui konfesijų“.

„Nepakeičiamas“

Šis M. Pompeo apsilankymas prie Raudų sienos buvo naujausias D. Trumpo administracijos žingsnis siekiant parodyti paramą Izraeliui ir B. Netanyahu vyriausybei. Netrukus buvo pranešta, kad artimiausiu metu bus ir daugiau svarbių palaikymo žingsnių.

B. Netanyahu spaudžia Baltuosius rūmus pripažinti Izraelio suverenitetą Golano Aukštumose – teritorijoje, kuri buvo atplėšta nuo Sirijos ir aneksuota. Tarptautinė bendruomenė šio žingsnio niekada nepripažino. Ketvirtadienį D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog „atėjo laikas“ tai padaryti.

Aaronas Davidas Milleris, dirbęs tiek respublikonų, tiek demokratų valstybės sekretorių patarėju, o šiuo metu užimantis aukštas pareigas Woodrow Wilsono centre Vašingtone, sakė, kad M. Pompeo apsilankymas prie Raudų sienos „skirtas aiškiai parodyti vienintelį dalyką“.

„Kad ši administracija yra labiausiai proizraelietiška per visą JAV ir Izraelio santykių istoriją. Ir tai daroma likus vos trims savaitėms iki rinkimų Izraelyje“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Nereikia būti gabiu mokslininku ar Artimųjų Rytų politikos ekspertu padaryti išvadą, kad administracija mėgina padaryti viską, ką gali, turint galvoje D. Trumpo populiarumą Izraelyje, kad aiškiai parodytų, jog B. Netanyahu yra nepakeičiamas žmogus“, – sakė A. D. Milleris.

2017-ųjų gegužę D. Trumpas tapo pirmuoju pareigas einančiu Amerikos prezidentu, aplankiusiu Raudų sieną – švenčiausią judaizmo vietą, kur leidžiama melstis žydams. Praėjusių metų sausį čia apsilankė ir JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as. Tačiau nei D. Trumpo, nei M. Pence'o nelydėjo Izraelio lyderiai.

M. Pompeo sakė nežinąs, kodėl B. Netanyahu nelydėjo nei D. Trumpo, nei M. Pence'o. Jis atsisakė konkrečiai atsakyti, ar tai reiškia, jog Amerika pakeitė požiūrį į šios šventos vietos statusą.

Izraelis okupavo Jeruzalės rytinę dalį per 1967 metų Šešių dienų karą ir vėliau ją aneksavo.

Izraelis visą miestą laiko savo sostine, bet palestiniečiai nori, kad Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostine.

Daugelį metų galiojo tarptautinis konsensusas, kad šio miesto statuso klausimas turi būti išspręstas per Izraelio ir palestiniečių derybas.

Tačiau D. Trumpas 2017 metais nukrypo nuo šio konsensuso, pripažinęs Jeruzalę žydų valstybės sostine ir perkėlęs į tą miestą anksčiau Tel Avive veikusią JAV ambasadą.

Šiais veiksmais pasipiktinusi palestiniečių vadovybė nutraukė kontaktus su Baltaisiais rūmais.

Prastos perspektyvos

D. Trumpas taip pat daugiau nei 500 mln. JAV dolerių (439,1 mln. eurų) apkarpė pagalbą palestiniečiams. Šį sprendimą jis motyvavo siekiu priversti palestiniečius sėsti prie derybų stalo. Prezidentas žada kažkuriuo metu po rinkimų Izraelyje pristatyti seniai laukiamą naują Artimųjų Rytų taikos planą.

Palestiniečių lyderiai kaltina Baltuosius rūmus šališkumu ir tvirtina, kad šie šantažu bando priversti juos sutikti su Izraelio sąlygomis.

Danas Shapiro, dirbęs JAV ambasadoriumi Izraelyje, kai prezidento pareigas ėjo Barackas Obama, sakė, kad „Jeruzalės pripažinimas Izraelio sostine ir tokie gestai, kaip šis apsilankymas prie Raudų sienos, yra iš esmės protingi žingsniai.

„Tačiau visus juos turėtų lydėti pareiškimai apie tai, kad JAV taip pat numato, jog derybose galiausiai bus sutarta dėl Palestinos valstybės sostinės arabiškojoje Rytų Jeruzalėje“, – sakė jis AFP.

„Faktas, kad tokių pareiškimų nėra, prisideda to, kad bet kokio D. Trumpo plano laukia prastos perspektyvos“, – pridūrė D. Shapiro.

Balandį Izraelyje vyksiančiuose rinkimuose prognozuojama įtempta kova. B. Netanyahu rinkimų kampaniją temdo korupcijos byloje jam gresiantys kaltinimai.

M. Pompeo prieš vizitą Izraelyje lankėsi Kuveite, o iš žydų valstybės jis vyks į Libaną.

Prieš atvykdamas į Jeruzalę valstybės sekretorius pažymėjo, kad jo apsilankymas nesusijęs su Izraelio politika.