„Šiandien Kinija yra vis autoritariškesnė namuose ir agresyvesnė priešindamasi laisvei visur kitur“, – kalbėjo M. Pompeo Kalifornijoje, dėstydamas griežtą poziciją Pekino atžvilgiu.

„Jei laisvasis pasaulis nepakeis komunistinės Kinijos, komunistinė Kinija pakeis mus“, – teigė jis Jorba Lindoje įsikūrusioje Richardo Nixono (Ričardo Niksono) prezidentinėje bibliotekoje.

Savo kalboje, kurioje priminė JAV Šaltąjį karą su Sovietų Sąjunga, M. Pompeo teigė, kad Pekinas savanaudiškai pasinaudojo JAV ir Vakarų dosnumu, įgyvendindamas reformas ir įsijungdamas į pasaulio ekonomiką per pastaruosius keturis dešimtmečius.

Jis griežtai kritikavo ankstesnes JAV administracijas buvus pernelyg ramias Kinijos atžvilgiu, o amerikiečių kompanijas – paklūstant visiems Pekino reikalavimams.

M. Pompeo tvirtino, kad Pekinas sulaužė tarptautinius įsipareigojimus dėl Honkongo autonomijos, Pietų Kinijos jūros ir valstybės remiamų grėsmių intelektinei nuosavybei stabdymo.

„Negalima grįžti prie ankstesnių praktikų vien todėl, kad jos yra patogios“, – sakė jis.

„Nebegalime ignoruoti esminių politinių ir ideologinių skirtumų tarp mūsų valstybių, lygiai kaip KKP niekada jų neignoravo“, – teigė JAV diplomatijos vadovas, paminėdamas Kinijos komunistų partiją.

M. Pompeo sakė, kad Vašingtonas liepė Kinijai šią savaitę uždaryti savo konsulatą Hjustone, Teksase, nes jis tapo šnipinėjimo ir operacijų, skirtų neteisėtai išgauti JAV kompanijų komercines paslaptis, centru.

„Šią savaitę uždarėme Kinijos konsulatą Hjustone, nes tai buvo šnipinėjimo ir intelektinės nuosavybės vagysčių centras“, – nurodė jis.

„Kinija išplėšė mūsų vertinamą intelektinę nuosavybę ir komercines paslaptis, kainuojančias milijonus darbo vietų visoje Amerikoje“, – pridūrė M. Pompeo.