„Valstybės sekretorius (Mike'as) Pompeo pratęsė suvaržymus, susijusius su Irano režimo branduoline programa“, – sakoma Valstybės departamento pareiškime.

Jame pažymima, kad tai „padės išlaikyti Irano civilinės branduolinės programos kontrolę“, sumažins platinimo riziką ir apribos Irano galimybes sutrumpinti laiką, per kurį jis galėtų pasigaminti branduolinių ginklų.

JAV Valstybės departamento teigimu, Iranas „toliau naudojasi savo branduoline programa šantažuodamas pasaulinę bendriją ir keldamas grėsmę regiono saugumui“.

„Jungtinės Valstijos ryžtingai pasisako, kad Iranas netektų visų kelių, vedančių prie branduolinio ginklo sukūrimo ir kad būtų naudojamos visos diplomatinės ir ekonominės priemonės, skirtos Irano branduolinei veiklai sulaikyti“, – pabrėžė Valstybės departamentas.

Pareiškime priduriama, kad „kol Irano režimas toliau atmeta diplomatiją ir plečia savo branduolinę programą, ekonominis spaudimas jam ir jo diplomatinis izoliavimas bus stiprinami“.

Vis dėlto JAV 90-čiai dienų pratęs sankcijų išimtis Irano branduoliniams objektams, trečiadienį televizijai „Fox Business“ sakė JAV prezidento Donaldo Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas.

„Galvoju, jog mintis ta, kad mes labai, labai atidžiai stebime šią branduolinę veiklą. Todėl tai bus trumpas pratęsimas 90 dienų“, – sakė J. Boltonas.

Anksčiau laikraštis „The Washington Post“ remdamasis šaltiniais pranešė, kad rugpjūčio 1 dieną baigia galioti JAV išimtys dėl bendradarbiavimo su Iranu, susijusio su jo civiliniais branduoliniais objektais Fordo komplekse, Arake ir Bušehre.

Leidinio duomenimis, D. Trumpas nusprendė pratęsti leidimą Rusijai ir kai kurioms Europos šalims bendradarbiauti dėl trijų Irano projektų, kuriems taikomos sankcijos. Sprendimas turėtų būti paskelbtas šią savaitę.