Vizitas regione, kur Rusija didina savo įtaką, buvo surengtas savaitė po to, kai taikos susitarimu, kuriam tarpininkavo Maskva, buvo užbaigtos įnirtingos Sakartvelo kaimynų Azerbaidžano ir Armėnijos kovos dėl Kalnų Karabacho. Šioje ginčijamoje teritorijoje buvo dislokuota apie 2 tūkst. rusų taikdarių.

Rusijos įtakos Kaukaze didėjimas kelia nerimą Tbilisiui, 2008-aisiais pralaimėjusiam trumpą karą su Maskva dėl separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų.

„Esame įsipareigoję padėti Sakartvelui plėsti savo euroatlantinius ryšius ir stiprinti savo demokratines institucijas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Pompeo, antradienį vakare atskridęs į Tbilisį.

Vienas JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas trečiadienį žurnalistams sakė, kad JAV „palaiko jų suverenumą, jų nepriklausomybę“. Pasak pareigūno, „jie nepatenkinti tuo, kad ten yra rusų karių, okupuojančių 20 proc. jų šalies“.

Po 2008 metų karo Rusija pripažino abi atsiskyrusias Sakartvelo provincijas ir jose įkūrė karines bazes, sužlugdydama Tbilisio pastangas įstoti į NATO. Seną Sakartvelo siekį įstoti į Aljansą remia JAV, bet piktai kritikuoja Rusija.

M. Pompeo, kurio kelionės maršrutas apima iš viso septynias JAV sąjungininkes, lankydamasis Sakartvele trečiadienį ryte surengė derybas su prezidente Salome Zurabišvili, o kiek vėliau – su premjeru Georgijumi Gacharija ir užsienio reikalų ministru Davidu Zalkalianiu.

G. Gacharija sakė, kad šis vizitas „pasitarnaus JAV ir Sakartvelo strateginės partnerystės stiprinimui“.

„Mes su valstybės sekretoriumi aptarsime pastarojo meto įvykius Pietų Kaukaze,... rimtai veikiančius mūsų saugumą“, – sakoma prieš M. Pompeo vizitą paskelbtame premjero pareiškime.

JAV ambasada pareiškime nurodė, kad M. Pompeo taip pat aptars su Sakartvelo pareigūnais „laisvų ir teisingų rinkimų svarbą“.

Sakartvelą destabilizuoja pyktis dėl spalio 31-osios parlamento rinkimų, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“. Opozicija tvirtina, kad rinkimai buvo suklastoti, ir pareikalavo naujų rinkimų.

Trečiadienį po pietų M. Pompeo išvyks į Izraelį, bet prieš tai dar turėtų susitikti su pilietinės visuomenės atstovais ir įtakingu Sakartvelo Ortodoksų Bažnyčios vadovu katoliku Ilija II.