„Tai tikrai kvapą gniaužiantys teisine institucija apsimetančios [niekam] neatskaitingos politinės institucijos veiksmai“, – sakė Pompeo spaudos konferencijoje, surengtoje reaguojant į Hagoje įsikūrusio tribunolo nutartį.

„Juo labiau beatodairiška, kad ši nutartis paskelbta vos kelios dienos po to, kai JAV pasirašė istorinį taikos susitarimą dėl Afganistano, o tai yra šiai kartai geriausia galimybė pasiekti taiką“, - pabrėžė jis.

TBT ikiteisminį tyrimą atlikę teisėjai pernai atmetė šios institucijos vyriausiojo prokuroro reikalavimą inicijuoti visavertį tyrimą dėl karo nusikaltimų, galimai padarytų konflikto draskomoje valstybėje.

Hagos prokurorai apskundė tokį sprendimą, teigdami, kad teisėjai suklydo pareiškę, kad gautas prašymas „prieštarauja teisingumo siekiui“, o apeliaciniai teisėjai sutiko su prokurorais.

JAV vyriausybė kategoriškai nepritaria tyrimui.

„Imsimės visų tinkamų veiksmų siekdami užtikrinti, kad Amerikos piliečiai nebūtų tempiami į šią politinę instituciją, vykdant politinę vendetą“, – sakė M. Pompeo, turintis artimiausiomis savaitėmis padaryti oficialų pareiškimą.

TBT prokurorai anksčiau pažymėjo, kad jų tyrimas apims įtariamus JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) karo nusikaltimus kalinimo įstaigose – vadinamuosiuose „juoduosiuose centruose“, kaip manoma, veikusius tokiose tokiose TBT valstybėse narės kaip Lietuva, Lenkija ir Rumunija.

Prokurorų teigimu, šiuose slaptuose kalėjimuose 2003–2004 metais buvo kankinami mažiausiai 24 įtariamieji.

TBT žingsnį, panaikinusį ankstesnį teismo sprendimą, žmogaus teisių organizacijos pasveikino kaip „lemiamą akimirką“ šią Vidurinės Azijos šalį jau ilgiau kaip 18 metų krečiančio karo, prasidėjusio nuo 2001 metais surengtos JAV vadovaujamos invazijos, aukoms.

Smurto atsinaujinimas Afganistane yra „nepriimtinas“, turi būti mažinamas

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį pareikalavo nedelsiant sumažinti smurtą Afganistane, siekiant tęsti taikos procesą po „nepriimtino“ Talibano išpuolių padažnėjimo.

„Per porą pastarųjų dienų kilusi smurto banga kai kuriose Afganistano dalyse yra nepriimtina“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

„Smurtas turi būti nedelsiant sumažintas, kad taikos procesas galėtų judėti pirmyn“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

JAV ir Talibano derybininkai šeštadienį Dohoje pasirašė susitarimą dėl taikos proceso Afganistane, kuriame numatytas JAV ir kitų užsienio pajėgų išvedimas iš Afganistano per kitus 14 mėnesių.

Savaitę prieš sutarties pasirašymą smurto išpuolių buvo gerokai sumažėję visoje šalyje.

Tačiau trečiadienį Afganistano vidaus reikalų ministerija pranešė, kad per vieną parą Talibano sukilėliai surengė 30 atakų, per kurias žuvo keturi civiliai ir 11 afganų karių.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley trečiadienį kalbėdamas Kongrese šių išpuolių nesureikšmino.

„Kas yra svarbu dėl šio susitarimo: dar tik ketvirta diena; tai buvo nedidelio masto atakos prieš patikrinimo postus ir panašiai“, – sakė jis kalbėdamas Senato Ginkluotųjų tarnybų komitete.