„Pasipiktinęs dėl pranešimų apie naują raketų ataką prieš Irako aviacijos bazę, – per „Twitter“ parašė M. Pompeo. – Šie besitęsiantys Irako suvereniteto pažeidimai, vykdomi grupių, nelojalių Irako vyriausybei, privalo liautis.“

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už sekmadienį įvykdytas raketų atakas. Pasak Irako kariškių, buvo smogta aštuoniomis raketomis, sužeidusiomis du irakiečius karininkus ir du lakūnus.

JAV dėl tokių atakų anksčiau kaltindavo Irano remiamas Irako ginkluotas grupes.

Atakos taikiniu tapusioje Balado bazėje laikomas nedidelis JAV karinių oro pajėgų kontingentas, taip pat amerikiečių kontraktininkų. Dauguma jų buvo evakuoti per pastarąsias dvi savaites smarkiai paaštrėjus įtampai tarp JAV ir Irano, naujienų agentūrai AFP sakė kariuomenės šaltiniai.

Balado aerodromas yra pagrindinė Irako naikintuvų F-16, kurių šalis yra įsigijusi iš JAV, bazė.

Karinės bazės, kuriose laikomas JAV karių, pastaraisiais mėnesiais ne kartą buvo apšaudytos raketomis arba minosvaidžių sviediniais. Per tokius incidentus yra sužeista irakiečių karių, bet praeitą mėnesį taip pat žuvo vienas amerikietis kontraktininkas.

Po šios žūties susiklostė virtinė dramatiškų įvykių: JAV surengė smūgių prieš vieną proiranietišką sukarintą grupę Irake, o per drono ataką prie Bagdado oro uosto nukovė įtakingą Irano generolą Qasemą Soleimani.

Proiranietiškos grupės pažadėjo keršyti už šiuos smūgius.