„Manau, kad šis genocidas tebevyksta ir kad stebime Kinijos vienpartinės valstybės sistemingą mėginimą sunaikinti uigūrus“, – sakoma griežto tono M. Pompeo pareiškime.

„Netylėsime. Jei Kinijos komunistų partijai bus leista vykdyti genocidą ir nusikaltimus žmoniškumui prieš savo žmones, įsivaizduokite, ką ji bus padrąsinta padaryti laisvajam pasauliui, ne tokioje tolimoje ateityje“, – tvirtino jis.

Mike Pompeo

M. Pompeo konkrečiai atkreipė dėmesį į įtarimus dėl priverstinės sterilizacijos, priverstinio darbo, fizinės laisvės atėmimo daugiau kaip milijonui civilių ir kitų laisvės apribojimų.

Valstybės sekretorius ragino visas tarptautines institucijas, įskaitant teismus, imtis tirti Kinijos elgesį su uigūrais ir sakė esąs įsitikinęs, kad Jungtinės Valstijos toliau didins spaudimą Penkinui šiuo klausimu.

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose vakariniame Sindziango regione.

Žmogaus teisių gynimo grupių ir ekspertų teigimu, Kinijos Sindziango regione daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų daugiausiai musulmonų mažumos grupių narių yra laikomi auklėjimo stovyklose, kurios labiau primena kalėjimus. Jose jie verčiami atsisakyti savo kultūros ir religijos.

Įvykių liudininkai ir aktyvistai sako, kad Kinija stengiasi prievarta integruoti uigūrus į daugumą šalyje sudarančių etninių kinų kultūrą ir išsižadėti musulmoniškų papročių. Pavyzdžiui, žmonės verčiami valgyti kiaulieną, vartoti alkoholį; jiems neleidžiama išpažinti savo tikėjimo.

Kinija šiuos kaltinimus atmeta ir teigia, kad stovyklos yra profesinio ugdymo centrai, turintys sumažinti islamo ekstremizmo įtaką po virtinės išpuolių Sindziango regione.

Kitaip nei daugelis kitų M. Pompeo sprendimų, laikomų keliančiais iššūkių išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) būsimai administracijai, naujausias pareiškimas dėl genocido Kinijoje gali būti įvertintas palankiai.

J. Bidenas asmeniškai yra raginęs skirti daugiau dėmesio žmogaus teisėms, o per savo kampaniją elgesį su uigūrais vadino prilygstančiu genocidui. Dėl šios priežasties jo administracija patirtų mažesnį spaudimą paskelbti oficialią deklaraciją šiuo klausimu.

Šis JAV valstybės sekretoriaus M. Pompeo pareiškimas pasirodė likus dienai iki dabartinio prezidento Donaldo Trumpo administracijos darbo pabaigos.

Per pastaruosius kelerius metus įtampa tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų – JAV ir Kinijos – smarkiai išaugo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)