M. Pompeo per visą savo šios savaitės kelionę – kurią pradėjo Indijoje, tęsė Šri Lankoje, Maldyvuose, Indonezijoje, o penktadienį turėtų lankytis Vietname – daug dėmesio skyrė Kinijos kritikai.

Daugiausiai musulmonų gyventojų turinčioje Indonezijoje M. Pompeo kalbėjo apie Kinijos elgesį su musulmonų uigūrų mažuma.

„Didžiausia grėsmė religijos laisvės ateičiai yra Kinijos komunistų partijos karas su visų tikėjimų žmonėmis: musulmonais, budistais, krikščionimis ir tokiais kaip (judėjimo) „Falun Gong“ sekėjai“, - M. Pompeo kalbėjo ketvirtadienį sakydamas kalbą Indonezijos musulmonų organizacijai „Nahdlatul Ulama“.

„Ateistinė Kinijos komunistų partija bando įtikinti pasaulį, kad žiaurus elgesys su musulmonais uigūrais Sindziange yra būtinas, kovojant su terorizmu arba siekiant sumažinti skurdą“, – pridūrė jis.

Teisių gynimo grupės sako, kad stovyklose Sindziango regione laikoma daugiau kaip milijonas uigūrų, Kinijai siekiant prievarta integruoti šią bendruomenę ir sunaikinti jų islamišką paveldą.

Kinija šiuos skaičius neigia ir stovyklas Sindziange vadina „profesinio mokymo centrais“, kur uigūrai esą mokomi mandarinų kalbos ir profesijų, kad būtų atitraukiami nuo islamo ekstremizmo.

„Tačiau žinome, kad musulmonų uigūrų vertimo valgyti kiaulieną per Ramadaną arba musulmonų kapinių naikinimo negalima pateisinti kova su terorizmu“, – sakė M. Pompeo.

„Skurdo mažinimu negalima pateisinti priverstinių sterilizacijų arba vaikų atėmimo iš tėvų ir atidavimo į valstybines mokyklas-internatus“, – pridūrė jis.

M. Pompeo atmetė, jo žodžiais, Pekino „fantastines pasakas apie laimingus uigūrus“.

„Kinijos komunistų partija bando įtikinti indoneziečius nukreipti dėmesį nuo kančių, kurias patiria kiti musulmonai... Patikrinkit savo jausmus. Pažiūrėkite į faktus“, – kalbėjo JAV diplomatijos vadovas.

„Pagalvokite apie tai, ką žinote apie tai, kaip autoritarinė valdžia elgiasi su tais, kurie priešinasi jos valdymui“, – paragino jis.

Kinija yra didžiausia Indonezijos prekybos partnerė, o kritika Pekinui šioje Pietryčių Azijos šalyje yra prislopinta.