„Valstybės sekretorius Pompeo kalbėjosi su Irako premjeru Adeliu Abdel Mahdi ir griežčiausiais žodžiais pasmerkė Irano remtą teroristinę ataką prieš JAV pasiuntinybę Bagdade gruodžio 31 dieną“, – sakoma JAV valstybės departamento pareiškime.

Jame pažymima, jog M. Pompeo atkreipė dėmesį į Irako vyriausybės priemones saugumo situacijai gerinti ir pabrėžė, kad Irako vyriausybė „įsipareigojo užkirsti kelią tolesniems mūsų diplomatinės misijos užpuolimams“.

Pasak valstybės sekretoriaus, Vašingtonas sieks, kad Irakas būtų laisva, nepriklausoma ir suvereni valstybė.

Anksčiau Pentagono vadovas Markas Esperis pranešė, kad JAV kariškiai priėmė sprendimą dėl papildomų JAV ambasados Bagdade saugumo priemonių.

„Priėmėme būtinas priemones, kad užtikrintume JAV piliečių, kariškių ir diplomatų šioje šalyje (Irake) saugumą ir kad užtikrintume veiksmingos savigynos galimybę“, – sakoma jo pareiškime.

Amerikiečių žiniasklaida pranešė, kad tikriausiai planuojama ambasados teritorijoje papildomai dislokuoti maždaug 100 jūrų pėstininkų. Šie kariai jau yra Artimuosiuose Rytuose, bet iki šiol vykdė kitas užduotis.

Antradienį protesto prieš JAV karinius smūgius Irake dalyviai įsiveržė į JAV ambasados teritoriją. Virtinėje žiniasklaidos pranešimų buvo sakoma, kad ambasados darbuotojams teko slėptis specialioje šarvuotoje patalpoje ir ten laukti saugumo atkūrimo ambasados teritorijoje.

Informacijos apie incidento metu nukentėjusius diplomatus nebuvo. Vėliau padėtis ambasados rajone normalizavosi – protestuotojai nuo diplomatinio komplekso atsitraukė.