Dvišalės derybos dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos prieš kurį laiką buvo atsidūrusios aklavietėje.

Tačiau šią savaitę vykusio Šiaurės ir Pietų Korėjų vadovų susitikimo metu Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas sutiko uždaryti vieną iš svarbiausių šalies raketų bandymų kompleksų.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, savo ruožtu, pasakė beprecedentę kalbą dešimčių tūkstančių Šiaurės Korėjos gyventojų akivaizdoje.

Be kita ko, teigiama, kad per susitikimą su Pietų Korėjos vadovu Šiaurės Korėjos lyderis „sutiko dėl būdų, kaip pasiekti (Korėjos pusiasalio) denuklearizaciją“.

Pasak M. Pompeo, „atsižvelgdamos į šiuos svarbius įsipareigojimus“, JAV yra „pasirengusios nedelsiant pradėti derybas“.

JAV valstybės sekretorius informavo pakvietęs Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrą Ri Yong-ho kitą savaitę susitikti Niujorke. Be to, Pchenjano ir Vašingtono pareigūnai bus kviečiami surengti derybas Austrijos sostinėje Vienoje.

„Tai ženklins pradžią derybų, kuriomis siekiama sparčiai, iki 2021-ųjų sausio, denuklearizuoti Šiaurės Korėją, kaip kad yra įsipareigojęs pirmininkas Kim Jong-unas, ir tokiu būdu transformuoti JAV ir Šiaurės Korėjos santykius. Be to, siekiama sukurti ilgalaikį ir stabilų taikos režimą Korėjos pusiasalyje“, - pridūrė M. Pompeo.