„Norime pasinaudoti šia galimybe ir priminti Irano lyderiams, kad į bet kokie amerikiečiams, mūsų sąjungininkams ar mūsų interesams kenkiantys išpuoliai, kuriuos įvykdys jie ar bet kokios tapatybės jų parankiniai, sulauks ryžtingo JAV atsako, – pranešime pareiškė M. Pompeo. – Iranas turi gerbti savo kaimynių suverenitetą ir nedelsiant nutraukti kovinės paramos tiekimą trečiosioms šalims Irake ir visame regione.“

Jungtinės Valstijos išreiškė nerimą dėl pasikartojančių išpuolių prieš Irako karines bazines, kuriose yra ir JAV karių. Dėl šių išpuolių kaltinamos Irano remiamos musulmonų šiitų sukarintos grupuotės.

Šią savaitę du kartus buvo paleistos raketos į bazę netoli Bagdado tarptautinio oro uosto, kur dislokuotos ir JAV pajėgos, o pirmadienį vykęs išpuolis sužeidė Irako karius.

„Tikimės ir meldžiame, kad šie drąsūs irakiečiai greitai pagytų nuo patirtų sužeidimų“, – sakė M. Pompeo.

M. Pompeo, jau ne kartą įspėjęs Iraną, dėl paskutinių atakų kaltino „Irano parankinius“.

Po 2003-ųjų JAV invazijos, nuvertusios ilgametį lyderį Saddamą Husseiną, Irano įtaka kaimyniniame Irake, kuriame daugumą taip pat sudaro šiitai, smarkiai išaugo.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, artimai bendradarbiaujanti su didžiausiais Irano priešais Saudo Arabija ir Izraeliu, bandė sumažinti Teherano įtaką regione, taip pat ir sankcijomis, kuriomis siekiama užkirsti kelią šalies naftos eksportui.

Praeitą savaitę Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas trims šiitų sukarintos grupuotės „Hashed al-Shaabi“ vadams, kurie kaltinami prisidėję prie daugybės aukų pareikalavusio Irano protestų numalšinimo.

Artimas Irano sąjungininkas Irako premjeras Adelis Abdelis Mahdi, taip pat besidžiaugiantis gana gerais santykiais su JAV, atsistatydino po du mėnesius trukusių demonstracijų, per kurias žuvo apie 460 žmonių.