„JAV valstybės sekretorius padėkojo Danijai už bendradarbiavimą kaip vienai iš Jungtinių Valstijų sąjungininkių ir Danijos indėlį sprendžiant bendras globalias užduotis saugumo srityje“, – sakoma JAV valstybės departamento pranešime.

Jame nurodoma, kad M. Pompeo ir J. Kofodas taip pat kalbėjosi apie JAV bendradarbiavimo su Danija, taip pat ir Grenlandija, stiprinimą Arkties regione.

Praėjusią savaitę JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad D. Trumpas yra išreiškęs susidomėjimą Grenlandija ir savo patarėjų klausęs, ar Jungtinėms Valstijoms būtų įmanoma ją įsigyti.

D. Trumpą, buvusį nekilnojamojo turto magnatą, domina ledynų dengiamos salos gamtiniai ištekliai ir geopolitinė svarba, rašė leidinys.

Danijoje šis pasiūlymas sukėlė pasipiktinimą ir juoką.

Grenlandijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė, kad sala yra pasirengusi aptarti verslo galimybes, bet pabrėžė, kad teritorija nėra parduodama. Danijos premjerė Mette Frederiksen šią idėją pavadino „absurdiška“.

Tuomet D. Trumpas paskelbė, kad atideda savo artėjantį susitikimą su Danijos ministre pirmininke, nes ji nesusidomėjo jo pasiūlymu parduoti Grenlandiją.

Trečiadienį M. Frederiksen pareiškė, kad „supyko ir nustebo“ dėl šio D. Trumpo sprendimo, tačiau pabrėžė, kad šalių ryšiai išlieka tvirti. Pasak premjerės, kvietimas JAV lyderiui apsilankyti šioje Skandinavijos šalyje „lieka galioti“.