Per vyriausybės narių susitikimą su V. Putinu, kuris buvo transliuojamas per televiziją, D. Medvedevas pareiškė, kad prezidento pasiūlymai smarkiai pakeis vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teisminės valdžių balansą šalyje.

„Šiame kontekste akivaizdu, kad mes, kaip vyriausybė, privalome suteikti savo šalies prezidentui galimybę priimti visus tam būtinus sprendimus. Susiklosčius tokioms sąlygoms, manau, būtų teisinga, kad, remiantis Rusijos Federacijos konstitucijos 117 straipsniu, dabartinės sudėties RF vyriausybė atsistatydintų“, – pareiškė D. Medvedevas.

„Visus tolesnius sprendimus priims prezidentas“, – pridūrė jis.

V. Putinas paprašė D. Medvedevo, savo ilgamečio sąjungininko, ir jo vyriausybės tęsti darbą, kol bus suformuotas naujas ministrų kabinetas.

Dramatiškus pokyčius vertina politologai ir žurnalistai.

Politologas Kirilas Rogovas svoboda.org sako, kad gandai apie galimą vyriausybės pasitraukimą sklandė jau kelias dienas: „Medvedevas atsisakė kalbėti Gaidaro forume, ir dabar labai aišku, kodėl. Žinoma, pareigos, kurias jam pasiūlė, menkai matomos, tai rimtas pažeminimas. Jeigu tik tai nereiškia, kad Nikolajus Patruševas jau greitai paliks Saugumo tarybos sekretoriaus postą, ir D.Medvedevas užims jo vietą. Gandai apie Patruševo pasitraukimą sklando seniai, ir visai gali būti, kad vyksta būtent tokia rokiruotė. Na, žinoma, svarbiausias klausimas – kas taps premjeru. Kol kas sunku ką nors prognozuoti. Iš esmės, tai kurso pasikeitimas, kad ir į kurią pusę bebūtų, taigi ką nors sakyti dar anksti“.

Panašiai D. Medvedevo patraukimą iš premjero pareigų vertina politologas Abbasas Galiamovas.

„Vertingiausia Medvedevo savybė – lojalumas. Jis visada mokėjo suturėti asmenines ambicijas ir žaisti pagal taisykles, kurias jam primeta viršininkas. Būtent už tai V. Putinas jį visada ir vertino. Faktas, kad V. Putinas nusprendė D. Medvedevu atsikratyti, ir dar taip smarkiai pažemindamas pareigose, byloja apie tai, kad galėjo nutikti šis tas neeilinio“, – BBC rusų tarnybai sakė jis.

Kiek kitokią nuomonę „The Bell“ išsakė kitas ekspertas.

„Pačiam D. Medvedevui toks sprendimas nebuvo blogas: jis ištrūks iš viešosios kritikos lauko, nebeslėgs atsakomybė dėl vyriausybės klaidų, jis galės aktyviau užsiimti „Vieningosios Rusijos“ pasirengimu Dūmos rinkimams“, – samprotauja politologas Aleksandras Požalovas.

„Mes nežinome, kokią naujos vyriausybės sudėtį savo galvoje turi prezidentas, tačiau akivaizdu, kad bus perstumdyti „taupymo“ ir „išlaidų“ šalių žaidėjai“, – mano Politinių technologijų centro prezidentas Borisas Makarenka.

Tuo metu BBC korespondentė Maskvoje Sarah Rainsford sako, kad priežastis, kodėl V. Putinas pašalino D. Medvedevą, neaiški: „Pašėlusi diena Maskvos politinėje padangėje. Iš esmės V. Putinas iš D. Medvedevo atėmė premjero postą ir dabar pats priiminės visus sprendimus, kuriuos priimdavo vyriausybės vadovas; paprašė ministrų dirbti, kol suformuos naują kabinetą. D. Medvedevas bus Saugumo tarybos vadovo pavaduotojas – nė iš šio, nė iš to. Bet kodėl?“.

Adeline Van Houtte iš „The Economist“ patvirtino, kad, Rusijoje įgyvendinus konstitucines reformas, išaugs ministro pirmininko ir jo ministrų galia: „Tokie pokyčiai tik dar labiau pakurstys nuogąstavimus prieš 2024 metus (baigiantis antrai iš eilės V. Putino kaip prezidento kadencijai). Dabar V. Putinas galės rinktis sau lojalius žmones, kurie užims svarbiausius posto naujoje vyriausybėje, o pats ruošis 2024 metais vėl tapti ministru pirmininku, turinčiu daugiau įgaliojimų“.

„Šiandieniniai įvykiai reiškia, kad prasidėjo priešrinkiminis laikotarpis, – „BBC Rusija“ sakė Igoris Jurgensas, Šiuolaikinio vystymosi instituto, rengusio pasiūlymus dėl svarbiausių viešosios politikos krypčių prezidentaujant Dmitrijui Medvedevui, vadovas. – Manau, kad reitingai parodė kažkokius pavojingus ženklus. Atitinkamos tarnybos informavo apie nepasitenkinimą postais, nurodė, kad būtina stiprinti valdančiojo elito pozicijas.“

„Žinoma, valdančiąją panoramą reikia atnaujinti taip, kad susidarytų įspūdis, jog iš tikrųjų bandoma pagerinti žmonių socialinę padėtį ir įvesti tvarką vyriausybėje, kurią pastaruoju metu dažnai valdė pats prezidentas – tai buvo akivaizdu žiūrint televiziją ir sekant naujienas žiniasklaidoje.“

„Taigi, aš manau, kad Vladimiras Putinas žengė tvirtą žingsnį, siekdamas 2024 metams sukurti sau tinkamą pamainą.“

„Nuo to, ką jis pasiūlys į naujojo ministro pirmininko postą, priklausys analizė: „Kas mūsų laukia po 2024 m.?“

„V. Putinas sakė, kad kitas asmuo turės tik dvi kadencijas. Jeigu jis pats pasiūlė surengti referendumą dėl dviejų kadencijų „ne iš eilės“, tai reiškia, kad savęs jis nemato prezidento poste.“
„Man atrodo, jog šiandien iš anksto buvo nulemtas tas faktas, kad 2024 m. V. Putinas pasitrauks iš prezidento pareigų. Tačiau išlieka atviras klausimas, kaip bus įgyvendinti pokyčiai ir kas mūsų laukia po V. Putino?“, – kalbėjo I. Jurgensas.

D. Medvedevas, artimas V. Putino bendražygis, nuo 2012 metų vadovavo Rusijos vyriausybei. 2008–2012 metais jis dirbo prezidento poste – tuo metu V. Putinui teko perimti ministro pirmininko pareigas dėl konstitucijoje numatytų apribojimų valstybės vadovo kadencijoms.

D. Medvedevas paklusniai pasitraukė po vienos kadencijos prezidento poste ir leido V. Putinui vėl eiti įtakingiausias pareigas šalyje. Daugelis laikė tokį apsikeitimą cinišku politiniu manevru – taigi, Maskvoje kilo virtinė masinių protestų.

Anksčiau trečiadienį per savo metinį kreipimąsi į įstatymų leidėjus V. Putinas pasiūlė rengti referendumą dėl Rusijos konstitucijos pataisų, kuriomis būtų sustiprinti parlamento įgaliojimai.

Be kita ko, siūloma suteikti parlamentui teisę rinkti ministrą pirmininką ir vyriausybės aukšto rango narius. Dabar juos skiria prezidentas.

Siūlomas žingsnis daugelio vertinamas kaip V. Putino pastangos paruošti sau naują vietą valdžioje ir išlikti prie valstybės vairo po 2024 metų, kai baigsis jo dabartinė, ketvirtoji, kadencija prezidento poste.

Dviejų parlamento frakcijų („Teisinga Rusija“ ir Rusijos liberalų demokratų partija) lyderiai Sergejus Mironovas ir Vladimiras Žirinovskis mano, kad naujuoju ministru pirmininku gali tapti Sąskaitų rūmų vadovas Aleksejus Kudrinas, ministro pirmininko pirmasis pavaduotojas Antonas Siluanovas arba konglomerato „Rostec“ generalinis direktorius Sergejus Čemezovas.

„A. Kudrino kandidatūra yra labiau negu tinkama, nes palikęs įvairius aukštus postus ir prieš pradedamas dirbti Sąskaitų rūmuose, jis daug matė, suprato nemažai dalykų. Suvokė, kad, nepadidinus gyventojų mokumo, Rusijos Federacijoje nieko gero nebus“, – žurnalistams pareiškė S. Mironovas.