„Kindersiurprizas“ Kremliuje: praėjusios savaitės pabaigoje ėmė sklisti gandai apie tai, kad prezidento administracijos vadovo pavaduotoju paskirtas buvęs premjeras Sergejus Kirijenka.

„Atrodytų, tai niekuo neišsiskiriančios pareigos, bet iš tiesų – vienas iš svarbiausių postų, nes jį užimantis asmuo dėlioja Rusijos vidaus politikos akcentus ir priima svarbius su personalo klausimais susijusius sprendimus. S. Kirijenkos paskyrimas buvo netikėtas – kaip ir savo laiku jo paskyrimas ministru pirmininku“, – pažymi A. Ballinas. 1998 m. S. Kirijenkai buvo 35 m. – jis tapo jauniausiu premjeru Rusijos istorijoje. Beje, ir pačiu nesėkmingiausiu, pabrėžia autorius: vos jis tapo premjeru, šalį užgriuvo ekonominė krizė.

Sergejus Kirijenka

Pats S. Kirijenka sako, kad informacija apie galimą jo paskyrimą tėra gandai, bet analogiški „gandai“ apie Viačeslavo Volodino paskyrimą į Valstybės Dūmos pirmininko postą pasirodė esantys tiesa, praneša leidinys.

„Rusijoje spėliojama, ar naujasis postas 52 m. V. Volodinui reiškia karjeros augimą ar atvirkščiai, laiptelį žemyn.“ Pavyzdžiui, politologas Aleksandras Morozovas sako, kad tai žemesnės pareigos ir aiškina tai tuo, kad V. Volodinas nepriklauso nė vienam iš klanų aplink galios keturkampį: Igoris Sečinas („Rosneft“ vadovas), Viktoras Čemezovas („Rostech“ vadovas), Sergejus Šoigu (gynybos ministras) ir premjeras Dmitrijus Medvedevas. O štai ekonomistas Vladislavas Inozemcevas V. Volodino paskyrimą laiko išbandymu ir mano, kad jis yra kandidatas į V. Putino įpėdinius, rašoma straipsnyje.

Sergejus Naryškinas

„Rinkimų į Valstybės Dūmą kontekste Vladimiras Putinas ėmėsi vykdyti pertvarkas, kurių pagrindinis tikslas – patikrinti pavaldinių lojalumą ir gebėjimus, – todėl jam teko išsiskirti su kai kuriais bendražygiais, kurie jau sulaukė garbaus amžiaus. Daugiausiai kliuvo Federalinės muitinės tarnybos vadovui Sergejui Belianinovui, įsipainiojusiam į korupcijos skandalus, kurio vietą užėmė buvęs specialiųjų tarnybų pareigūnas Vladimiras Bulaninas. Kitiems karti pažeminimo pareigose piliulė buvo „pasaldinta“ naujais postais. Ankstesnio šaukimo Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas ėmė vadovauti Užsienio žvalgybos tarnybai. (...) Sergejų Ivanovą, kuris ilgą laiką priklausė artimiausiam V. Putino ratui, Kremliaus administracijos vadovo poste pakeitė Antonas Vaino – biurokratas be politinių ambicijų. S. Ivanovas ir toliau yra prezidento patarėjas“, – praneša žurnalistas.

2018 metais dabartinis Kremliaus šeimininkas greičiausiai dalyvaus prezidento rinkimuose, o štai 2024 metais – jei Konstitucijoje vėl neatsiras pakeitimų – jis turės atlaisvinti prezidento kėdę.

„2008 m. V. Putinas jau buvo surengęs panašią atranką, rinkdamas tą, kuris „pasaugos“ jam vietą“, – rašo A. Ballinas.

Kaip nauji galimi kandidatai žiniasklaidoje figūruoja neseniai Tulos srities gubernatoriumi paskirtas Aleksejus Diuminas ir Kaliningrado srities vadovas Jevgenijus Ziničevas – abu anksčiau buvo V. Putino asmens sargybiniai.

„Rusijoje visi susidomėję stebi, kaip rutuliosis situacija šalies Tyrimų komitete. Jei jo vadovui, buvusiam V. Putino moksladraugiui Aleksandrui Bastyrkinui išties teks išeiti, tas, kuris užims jo vietą, gali tapti vienu iš kandidatų į įpėdinio vaidmenį“, – pažymi autorius.