Malaizijos policijos komercijos nusikaltimų skyriaus vadovas Amaras Singhas anksti penktadienį sakė žiniasklaidai, kas per vieną šių reidų rastų prabangos daiktų ir pinigų vertės kol kas neįmanoma nustatyti dėl didžiulio jų kiekio.

„Mūsų darbuotojai patikrino tuos krepšius ir 72-uose krepšiuose rado įvairių valiutų – Malaizijos ringitų, JAV dolerių, laikrodžių ir juvelyrinių dirbinių“, – nurodė jis.

Atrodo, kad didžioji dalis šio turto buvo rasta prabangiuose kotedžuose viename gyvenamajame komplekse Kvala Lumpūro centre.

Ši informacija tikriausiai paspartins Najibo Razako nuopuolį po jo ilgai valdžiusios koalicijos netikėto pralaimėjimo per praeitą savaitę vykusius nacionalinius rinkimus. Balsavimą laimėjo margas aljansas, per savo kampaniją daugiausiai skyręs kovos su korupcija temai.

Policija surengė dideles kratas Najibo Razako namuose ir kitose vietose trečiadienį vakare, naujajai vyriausybei, vadovaujamai 92 metų premjero Mahathiro Mohamado skubant įvykdyti savo pažadą patraukti Najibą Razaką atsakomybėm.

Po rinkimų Mahathiras Mohamadas jau uždraudė 64 metų ekspremjerui palikti šalį, įtariant, kad Najibas Razakas susijęs su milijardų dolerių išgrobstymo iš jo įkurto valstybinio investicinio fondo 1MDB.

Amaras Singhas sakė, kad tarp konfiskuotų daiktų buvo „Hermes“, „Birkin“ ir „Louis Vuitton“ rankinių.

Najibo Razako žmona Rosmah Mansor jau seniai yra peikiama malaiziečių dėl savo numanomo nesaikingo pomėgio dizainerių rankinėmis, drabužiams ir papuošalams, perkamiems per švaistūniškas keliones į užsienį.

Jos reputacija susitiprino kaltinimus, kad nuversti valdantieji buvo atitrūkę nuo tikrovės ir neįsivaizdavo daugelio nepasiturinčių ir viduriniosios klasės malaiziečių gyvenimo.

Kol kas nebuvo jokių ženklų, kad ruošiamasi ką nors suimti.

Tačiau Mahathiras Mohamadas ir buvęs opozicijos lyderis Anwaras Ibrahimas (Anvaras Ibrahimas), kalintas valdant Najibui Razakui, bet trečiadienį paleistas, užsiminė, jog ekspremjerui artimiausiu metu gali būti pareikšti kaltinimai.

Praeitą savaitę vykę rinkimai užbaigė šešis dešimtmečius trukusį koalicijos „Nacionalinis frontas“ (Barisan Nasional, BN) autoritarinį valdymą. Mahathiras Mohamadas šiai koalicijai vadovavo 1981–2003 metais, bet vėliau iš jos pasitraukė, protestuodamas prieš numanomą Najibo Razako korupciją.