Didžiosios Britanijos televizijos tinklo „Channel 4“ žurnalisto anglų kalba paklaustas, kiek laiko galėtų trukti derybos dėl koalicijos suformavimo, taip pat ar Vokietija galėtų nusiųsti į Didžiąją Britaniją sunkvežimių vairuotojų, mat Jungtinė Karalystė susiduria su jų trūkumu, O. Scholzas atsakė taip pat angliškai ir nė kiek nesutrikęs.

„Mes labai sunkiai dirbome, siekdami įtikinti britus nepasitraukti iš [Europos] Sąjungos“, – atsakė O. Scholzas, pridurdamas, kad viliasi, jog Jungtinė Karalystė pajėgs susidoroti su krize. Be to, jis užsiminė, kad situaciją galėtų pakeisti užmokesčio padidinimas ar darbo sąlygų pagerinimas.

Tada prabilo dar vienas britų žurnalistas: „Kadangi jau kalbame angliškai, norėčiau pateikti dar vieną klausimą“. O. Scholzas į tai atsakė: „Čia vokiška spaudos konferencija, prašyčiau“. Visgi ir į šį klausimą jis atsakė angliškai.

Po to vokiečių žurnalistas pašmaikštavo: „Dėl įvairovės norėčiau užduoti klausimą vokiečių kalba“.

Olafas Scholzas

O. Scholzo nusiteikimas kalbėti angliškai viešumoje yra visiška priešingybė kitų svarbių Vokietijos politikų elgesiui. Po 2009-ųjų rinkimų tuometinis liberalios Laisvųjų demokratų partijos (FDP) lyderis Guido Westerwelle nesutiko į BBC žurnalisto klausimus atsakyti angliškai ir pažymėjo: „Esame Vokietijoje“.

Visgi dėl to jis susilaukė kritikos internete ir paskatino abejones dėl jo tinkamumo užimti užsienio reikalų ministro postą.

Vokietijos žiniasklaidos reakcija į O. Scholzo sprendimą kalbėti angliškai tik patvirtina, koks netikėtas buvo jo elgesys, rašo „Politico“. Pirmadienio popietę dienraščio „Tagesspiegel“ pagrindinė antraštė skelbė: „Scholzas stebina spaudos konferencijoje kalbėdamas angliškai“.

„Rheinische Post“ taip pat šiam įvykiui skyrė didžiausią dėmesį: rašyta, kad jo „pirmoji spaudos konferencija anglų kalba“ pademonstravo, jog O. Scholzas jau „repetuoja“ kanclerio darbą.

„Ore jau tvyro tapimo kancleriu nuojauta. O. Scholzo klausėsi daug užsienio šalių žiniasklaidos atstovų, o tai rodo, kad kitų Europos šalių gyventojai tiki, jog šis socialdemokratas gali pakeisti didžiąją Angelą Merkel“, – dėstoma „Rheinische Post“ straipsnyje.

O štai O. Scholzo konkurentas dėl kanclerio posto konservatorius Arminas Laschetas, kaip pastebėjo „Rheinische Post“, pirmadienį savo spaudos konferencijoje „nesulaukė nė vieno užsienio žurnalistų klausimo“.