Vyras ėmė gerti ir galiausiai prarado darbą vietos gamykloje. Jam teko apsigyventi su seserimi Jekaterina ir jos šešiamečiu sūnumi, skelbia Laisvosios Europos radijas.

Rugsėjo 27 dieną apie 15 val. Stanislavą dėl įtarimo apiplėšimu sulaikė du policininkai, o rugsėjo 30 dieną vietos ligoninėje jis mirė. Spalio 3 dieną jo sudaužytą kūną sesuo Jekaterina pasiėmė iš miesto morgo. Koronerio išvadoje mirties priežastis buvo aprašyta trumpai: „Daugybinės galvos žaizdos dėl kontakto su buku daiktu, patirtos nežinomomis aplinkybėmis nežinomoje vietoje“.

Spalio 25 dieną Žemutinio Tagilo rajono teismas patvirtino, kad dėl kaltinimų „mirtinu sužalojimu“ bei „įgaliojimų viršijimu“ buvo sulaikytas policijos tyrėjas Dmitrijus Panovas ir vyresnysis leitenantas Jegoras Jaluninas. Jiems gresia iki 15 metų kalėjimo. Teisme teisėjas sakė, kad buvo nustatyta, jog S. Golovka patyrė 26 sužalojimus: jam buvo sulaužyti devyni šonkauliai, trijose vietose skilusi kaukolė, sulaužyti visi rankų ir kojų pirštai.

Spalio 26 dieną dėl šio įvykio buvo sulaikytas ir trečias pareigūnas, kurio tapatybė neatskleidžiama.
„Jie sumušė jį 402-oje kameroje, – Laisvosios Europos radijui pasakojo J. Golovko. – Pareigūnas J. Janulinas, kuris jį kvotė, registre parašė, kad mano brolis kvotos metu neva ėmė keistai elgtis ir pats susižalojo. Jų teigimu, mano brolis nusižudė.“

„Koroneris padarė išvadą, kad jis buvo sumuštas, mirtinai sumuštas, – sakė moteris. – Jam buvo sulaužyti šonkauliai. Jis patyrė mirtiną galvos traumą. Policija mums mėgina įteigti, kad jis pargriuvo ir susimušė galvą perkėlimo metu. Jeigu jis būtų griuvęs ir susitrenkęs galvą, jis nebūtų išgyvenęs tris dienas, nes jo sužeidimai buvo mirtini. Jam trijose vietose buvo skilusi kaukolė. Tiesiog negalėjo pargriūti tris kartus.“

Žiauriai nužudytas

J. Golovko sako per savo asmenines pažintis septynioliktoje nuovadoje, kur jos brolis buvo tris dienas kankinamas, nemažai sužinojusi apie paskutines savo brolio gyvenimo dienas.

„Negaliu atskleisti jų vardų, – Laisvosios Europos radijui sakė J. Golovko. – Žmonės bijo netekti savo darbo. Apskritai visi bijo. Jie ir mane mėgina įbauginti ir sako: „Katia, kodėl? Negi tu nebijai?“ Žinoma, kad bijau. Esu visiškai viena. Turiu mažametį sūnų. Tačiau negaliu ramiai miegoti, nes mano brolis buvo žiauriai nužudytas.“

„Koronerio ataskaita yra siaubinga, – sakė Jelena. – Galiu jums pasakyti, kad jis buvo mušamas visur. Aš jį nurengiau ir apžiūrėjau. Nebuvo sveikos vietos. Atleiskite, kad taip pasakysiu, bet mušamas jis išsituštino į kelnes. Tai buvo baisus nusikaltimas.“

Aleksejus Bušmakovas yra teisininkas, gynęs Jekaterinburgo tinklaraštininką Ruslaną Sokolovskį, kuriam buvo skirta dvejų metų ir trijų mėnesių lygtinė laisvės atėmimo bausmė už religinių jausmų įžeidimą už, be kita ko, žaistą žaidimą „Pokemon Go“ cerkvėje.

A. Bušmakovas sako, kad S. Golovkos byla paskatino daugiau žmonių prabilti apie sisteminį smurtą 17-oje Žemutinio Tagilo nuovadoje.

„Šis atvejis yra išskirtinis dėl policijos žiaurumo, – Laisvosios Europos radijui sakė A. Bušmakovas. – Tačiau dabar iš įvairių šaltinių gauname pranešimų apie kitus pareigūnus, kurie ten sistemingai kankina ir muša žmones.“

Po to, kai S. Golovkos atvejis buvo aprašytas vietiniame naujienų portale tagilcity.ru, žmonės ėmė anonimiškai komentuoti ir pasakoti apie smurtą minėtoje nuovadoje.

„Kartą buvau ten su reikalais, – rašė vienas skaitytojas. – Ėjau koridoriumi, ir vieno kabineto durys buvo praviros. Ten gulėjo kruvinas vyras, surakintas antrankiais.“

Kruvinos istorijos

Kitas skaitytojas, kuris teigė esąs buvęs policijos pareigūnas, rašė: „Ta nuovada jau seniai garsėja tokiais incidentais. Ten visuomet vyksta kruvinos istorijos, kuomet kai kurie tyrėjai apklausos metu „persistengia“. Jie siunčia į tą nuovadą daug pareigūnų, pabuvojusių kovos zonose. Jie visi arba geria, arba turi psichologinių sutrikimų. Nežinau nė vienos nuovados, kuri turėtų tokių problemų, kaip ši“.

„Žmonės bijo kalbėti apie policininkų nusikaltimus, todėl apie juos nepranešama“, – sakė A. Bušmakovas, besitikintis, kad S. Golovkos atvejis paskatins žmonės prabilti.

Jo teigimu, gali būti, kad dar ne visi faktai šioje byloje išaiškėjo. J. Golovko mano, kad prie jos brolio mirties prisidėjo mažiausiai keturi pareigūnai ir kad gali būti pateikti nauji kaltinimai.

Tačiau A. Bušmakovas perspėja, kad tai, jog buvo suimtas tyrėjas D. Panovas, dar nereiškia, kad byla juda nuosprendžio link. Šio tyrėjo tėvas yra buvęs Dzeržinskio rajono teismo, kuriame nagrinėjama ši byla, pirmininko pavaduotojas.

„Bus labai įdomu pažiūrėti, kaip šiuo atveju elgsis teisėjai“, – sakė A. Bušmakovas. Jo teigimu, kaltinimai dėl mirties sukėlimo viršijus įgaliojimus paprastai yra vertinami švelniau nei nužudymas.

„Nors turėtų būti priešingai, – Laisvosios Europos radijui sakė teisininkas. – Žmonės turi tikėti policija, o policija privalo ginti įstatymą. Šiuo atveju mes matome visiškai priešingus dalykus.“