Parlamentarai 87 balsais, niekam neprieštaraujant, leido prokurorams pradėti kriminalinį tyrimą dėl oligarcho, partijos „Klestinti Armėnija“ lyderio Gagiko Carukiano įtariamų finansinių nusikaltimų.

Opozicinės partijos boikotavo balsavimą. Antradienį vakare turi būti surengtas atskiras balsavimas dėl G. Carukiano kardomojo sulaikymo, kurio prašo Generalinė prokuratūra.

Anksčiau antradienį šimtai G. Carukiano šalininkų sunkvežimiais ir autobusais blokavo kelias sostinės Jerevano gatves ir surengė mitingą prie parlamento.

Policijos atstovas Ašotas Aharonianas naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvo sulaikyti 136 protestuotojai.

Masiniai susibūrimai šiuo metu Armėnijoje draudžiami dėl nepaprastosios padėties, paskelbtos siekiant stabdyti naujojo koronaviruso plitimą.

Protestas įvyko prokurorams pareiškus, kad jie nori sulaikyti G. Carukianą iki jo teismo.

Sekmadienį Armėnijos Nacionalinio saugumo tarnybos (NST) pareigūnai tirdami „finansinius nusikaltimus“ atliko kratas G. Carukiano namuose ir jo partijos biuruose.

NST atstovai pranešė, kad G. Carukianui iškelta baudžiamoji byla dėl neteisėto azartinių lošimų verslo, padariusio valstybei žalos už daugiau nei 29 mlrd. dramų (daugiau kaip 54 mln. eurų).

NST taip pat informavo nustačiusi ne vieną atvejį, kai „Klestinčios Armėnijos“ veikėjai mokėjo kyšius per 2017 metų parlamento rinkimus.

Sekmadienį per protestus buvo trumpam sulaikyta daugiau kaip 90 G. Carukiano šalininkų.

G. Carukianas savaitgalį žurnalistams sakė, kad jam metami kaltinimai yra „politiškai motyvuoti“ ir kad jais siekiama nutildyti jo kritiką premjerui Nikolui Pašinianui dėl kovos su koronaviruso pandemija.

Naujojo koronaviruso protrūkis Armėnijoje sparčiai plečiasi; šalyje jau užregistruoti 17 489 užsikrėtimo atvejai.

N. Pašiniano vyriausybė buvo kritikuojama dėl per lėto atsako į pandemiją, per kurią ligoninės nepajėgė dorotis su pacientų srautais, o žmonės ignoruodavo karantino taisykles.

Šalyje populiarus N. Pašinianas anksčiau šį mėnesį paskelbė pasveikęs nuo COVID-19, kuri testais buvo nustatyta ir jo šeimai.

N. Pašinianas buvo išrinktas premjeru po jo vadovautų masinių protestų, prieš dvejus metus privertusių iš valdžios pasitraukti veteraną lyderį Seržą Sargsianą ir jo Respublikonų partiją.

Nuo to laiko N. Pašinianas deda pastangas išrauti korupciją ir inicijavo plačias teismų sistemos reformas.

G. Carukiano partija kontroliuoja 25 vietas Armėnijos 132 vietų parlamente.